"Neka bude proklet svaki neprijatelj Sarajeva"

3
F. V.
"Neka bude proklet svaki neprijatelj Sarajeva"
Foto: Radiosarajevo / Naslovna strana knjige

U izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" – Sarajevo nedavno je izašla knjiga pod naslovom "Neka bude proklet svaki neprijatelj Sarajeva". 

Riječ je o djelu kojeg su priredili dr. Amina Šiljak-Jesenković sa Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, te mladi i talentirani Emrah Seljaci, dok urednički knjigu potpisuje bosanskohercegovačka književnica, književna kritičarka i novinarka, Dragana Tomašević-Karahasan.

Kako saznajemo, promocija knjige, koju bi svaki Sarajlija i Bosanac morao imati u svojoj biblioteci, bit će održan 16. februara ove godine.

Nastala kao dio uredničke ideje „da se u jednoj knjizi objave pjesme o Sarajevu“, a sam naslov je dio Mejlijine čuvene pjesma o Sarajevu.

"Na prihvatanje ovog prijedloga potakla me potreba da se ovi tekstovi približe čitaocu izvan stručnih i znanstvenih krugova, da se na svojevrstan način, kao nasljedstvo vrate svakom građaninu čiji djedovi pjevaju o njihovom gradu i stanovnicima grada. Zamolila sam mladog i talentiranog kolegu Emraha Seljacija da mi se priključi u priređivanju ove knjige, jer njome zajednički možemo izgraditi i jedan skromni, ukoričeni spomenik Sarajevu, spomenik koji slavi i pjesnike koji su o Sarajevu pisali, ali i istraživače koji su se bavili djelima ovih pjesnika, te naše učitelje zahvaljujući kojima smo stekli znanje da se bavimo istraživanjem bosanske baštine na turskom jeziku", navela je, uz ostalo, u „Riječi priređivača“ profesorica Šiljak-Jesenković.

Knjiga se može kupit “Prosvjeti” (033 444 230) i košta 15 KM

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije