Ajnadžić: Od zime 2021. godine imat ćemo stazu za skijanje u centru grada

7
B. Turković
Ajnadžić: Od zime 2021. godine imat ćemo stazu za skijanje u centru grada
Foto: Općina Centar / Nedžad Ajnadžić

Nedžad Ajnadžić, aktuelni načelnik, kandidat je Stranke demokratske akcije (SDA) za još jedan mandat na funkciji načelnika Općine Centar Sarajevo na Lokalnim izborima.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio je o načinu rješavanja glavnih problema u ovoj općini, poput regulacionog plana, imovinskih problema, ali i zagađenja zraka i pandemiji koronavirusa.

Dodajmo da smo ista pitanja poslali i drugim kandidatima, te ćemo i njihove odgovore objavljivati, redom, kako budu pristizali.

Radiosarajevo.ba: Koji su najveći problemi u Općini u kojoj ste se kandidovali i kako planirate to da riješite?

Ajnadžić: Stojim na stanovištu da najveći problemi i ove općine i glavnog grada BiH leže u oblasti narušenog okoliša, odnosno životne sredine. Nema dileme da zagađenost zraka u zimskom periodu, zbog velikog broja ložišta na ugalj, automobila koji ne zadovoljavaju minimum ekoloških normi, rijeke Miljacke, kao otvorenog kanalizacionog toka, u koji se slijevaju vodotoci sa otpadnim vodama, predstavljaju najveći problem ovog prostora. Rješavanje ovog problema nije moguće samo na nivou jedne općine, potrebno ih je rješavati na nivou cijele sarajevske kotline.

Zajednički organiziran, osmišljen, a prije svega naučno i stručno utemeljen odgovor na ova najkrupnija pitanja, koja dotiču gotovo i pitanja opstanka našeg stanovništva, pomoći će nam da ovaj problem riješimo na promišljen i odgovoran način. Ovo će biti jedna od stajnih tačaka mog angažmana u narednom četverogodišnjem periodu ukoliko dobijem povjerenje naših građana. Valjda nemamo pravo dozvoliti pojavu novih klizišta, zbog otpadnih i oborinskih voda, ili da Koševski, Nahorevski i Blekin potok budu otvoreni kanalizacioni tokovi. Pred nama je u tom kontekstu izazov, ali ne možemo bježati od odgovora na ova pitanja. Vjerujem da imamo racionalan i stručan odgovor na ovu vrstu izazova.

Radiosarajevo.ba: Šta je okosnica Vašeg izbornog programa; šta nudite mladima, šta penzionerima?

Ajnadžić: Imajući u vidu karakter Vašeg pitanja, ukazat ću samo na manji dio projekata koji su predmet mog izbornog programa za period 2020 – 2024. Pored završetka izgradnje osnovne škole na Šipu i Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u 2021., odnosno u prvoj godini novog mandata, okosnica izbornog programa su i izgradnja poslovnih objekata u centru informacionih tehnologija na lokalitetu Šip, izgradnja novih hotelsko-turističkih i sportskih objekata, zatim veliki ekološki projekat prihvatanja oborinskih i otpadnih voda s područja Nahoreva i Kromolja, rekonstrukcija 50 cesta u svim mjesnim zajednicama, izgradnja natkrivene pijace Ciglane, izgradnja podzemnih javnih garaža: Merhemića trg, park prof.dr. Nijaz Duraković, Trg kulture Jurislav Korenić, sportski centar FIS, plato Olimpijskog stadiona Koševo i lokalitet pored Narodnog pozorišta (izrada projektne dokumentacije za šest javnih podzemnih garaža, a dinamika njihove izgradnje će biti u skladu sa interesom domaćih i stranih privatnih investitora), uređenje najvećeg gradskog parka Betanija sa evropskim golf igralištem, biciklističkim stazama i šetnicama, ali od zime 2021. godine i uređenom stazom za sankanje i skijanje u centru grada, rekonstrukcija trga Djece Sarajeva i šetnice od Parkuše do Marijin Dvora na osnovu projekta „bosanski ćilim“ arhitekte Amira Vuka Zeca...

Kada je riječ o projektima za mlade, izdvojio bih izgradnju centara za mlade na lokalitetima Soukbunar, Šip, Breka i Hrastovi, sportskih dvorana (Višnjik i Koševsko Brdo), škole u prirodi (Mrkovići), finansijsku podršku mladim ljudima za pokretanje prvog biznisa (Start Up biznis), nastavak stipendiranja 500 studenata i đaka godišnje, besplatne škole sporta u okviru projekta „365 plus“, finansijsku podršku projektima za mlade u oblasti kulture putem JU Centar kulture i mladih, izgradnju stanova za mlade u naselju Šip...

Projekti za osobe treće životne dobi, pored četiri centra za zdravo starenje izgrađena u prethodnom mandatnom periodu, uključuju izgradnju novih centara za zdravo starenje u mjesnim zajednicama Soukbunar, Šip, Breka i Hrastovi, projekat „Hljeb i mlijeko“ za 500 najugroženijih porodica penzionera, pomoć za nabavku lijekova socijalno ugroženim penzionerima, kao i podršku projektima susreta penzionera u vidu izleta u prirodi i sličnih aktivnosti.

Radiosarajevo.ba: Ako pobijedite, kako biste se borili protiv sljedećih izazova: zagađenje, pandemija COVID-19, bijela kuga, zagušenje saobraćaja?

Ajnadžić: Sa problemom zagađenja zraka borit ćemo se kroz realizaciju sljedećih projekata: završetak gasifikacije padinskih dijelova općine, sufinansiranje uvođenja plinskih instalacija u individualne stambene objekte, sadnja 15.000 stabala drveća u baštama, parkovima, šetnicima i na klizištima, sufinansiranje projekata utopljavanja više desetina objekata kolektivnog i individualnog stanovanja.

Kada je u pitanju borba sa pandemijom koronavirusa, želim intenzivno nastaviti aktivnosti, imajući u vidu da je neophodno obezbijediti osnovna sredstva zaštite za sve građane, pomoći svim zdravstvenim ustanovama u nabavci neophodne opreme radi što efikasnije zaštite zdravlja stanovništva, te obezbijediti sredstva za beskamatnu liniju kreditiranja privrednika kao i jednokratne novčane pomoći starim zanatima, odnosno obrtnicima i malom biznisu. Cilj je da se po mogućnosti sačuva svako radno mjesto s obzirom na to da samo uspješna privreda može obezbijediti finansijska sredstva za funkcioniranje svih državnih i društvenih institucija kako ne bi došlo do kolapsa društveno-ekonomskog i socijalnog sistema.

Kada je u pitanju problem „bijele kuge“, nastavit ću realizaciju dokazano uspješnih projekata koji su podržani od strane naših građana i različitih ascoijacija iz predmetne oblasti. U tom smislu, obezbijedit ću daljnju podršku za projekat sufinansiranja vantjelesne oplodnje, projekat jednokratnih novčanih pomoći za porodilje (prosječno njih 500 godišnje) i za slične projekte. Posebno bih izdvojio opredijeljenost lokalne zajednice da na najpovoljnijim osnovama pripremamo lokacije za izgradnju stanova za mlade bračne parove, te nastavimo realizaciju projekta sufinansiranja kamata za rješavanje stambenih pitanja mladih putem kredita kod komercijalnih banaka.

Kao i do sada, snažno ćemo, rješavajući imovinsko-pravne probleme, sa posebnim intenzitetom u radu, pružati podršku realizaciji dva kapitalna saobraćajna projekta od značaja i za Kanton i za Općinu Centar, i to: daljnju realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale koji treba značajno da rastereti saobraćaj u centru grada, posebno na području općine Centar i projekat izmještanja dijela Alipašine ulice sa kružnim tokom Šip koji će saobraćajnicom biti povezan sa Prvom transverzalom koja će sa više aspekata poboljšati protok saobraćaja i za područja Šipa i Koševkog brda, ali i za rasterećenje saobraćaja u cijeloj Alipašinoj ulici.

U izbornom programu sam istakao da će Općina uraditi projektnu dokumentaciju za izgradju šest javnih podzemnih garaža na lokalitetima: Merhemića trg, park prof.dr. Nijaz Duraković, Trg kulture Jurislav Korenić, sportski centar FIS, plato Olimpijskog stadiona Koševo i lokalitet pored Narodnog pozorišta.

Podržat ćemo također i moguće projekte privatnih investitora koji bi na svom zemljištu gradili garaže manjeg kapaciteta, ali koje bi u značajnoj mjeri riješili problem zagušenja saobraćaja u padinskim dijelovima općine.

Radiosarajevo.ba: Koja je Vaša glavna poruka glasačima?

Ajnadžić: Zamolio bih uvažene građanke i građane da pročitaju brošuru „Djela govore“ u kojoj sam predstavio realizirane projekte Općine Centar, kao i moj Izborni program za period 2020. - 2024. godine. Naravno, građanke i građani će imati priliku da uporede ove rezultate i izborni program sa izbornim programima drugih kandidata, i na osnovu toga donijeti odluku kome će povjeriti svoj glas 15. novembra 2020. godine.

Ja sam svoj četverogodišnji rad predstavio u brošuri „Djela govore“, a vjerujem da će uvažene građanke i građani sliku i utisak o mom radu vidjeti čitajući brošuru „Djela govore“.

Moja glavna poruka glasačima je: Acta, non verba - Djela, a ne riječi!

NAPOMENA:

Portal Radiosarajevo.ba poslao je ista pitanja svim kandidatima na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Njihove odgovore na pitanja objavljivat ćemo redom, kako koji odgovor bude dolazio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije