Sjećanje / Narodnog heroja Boško Buhu na današnji dan ubili su četnici iz zasjede

27. 09. 2020. u 22:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko Prijepolja, u četničkoj zasjedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

„Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka“, podsjetio je danas, na obljetnicu smrti, Antifašistički vjesnik.

Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice. Golobradi se dječak početkom rata pokušava priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspio te se u listopadu 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet mjeseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito. Boško se pokazao vrlo sposobnim u rukovanju ručnim bombama i u napadima na neprijateljske bunkere.

„Boško je na dan pogibije zajedno s doktoricom Sašom Božović i političkim komesarom brigadne bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasjedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mjesta, a Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima“, podsjeća Antifašistički vjesnik.

Nakon rata posthumno je dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije te s godinama postao simbol partizanske borbe i otpora neprijatelju. Poznati režiser, Branko Bauer, 1979. godine snimio je film o njegovom životu, a Boška je utjelovio naturščik Ivan Kujundžić, dok je Boškovog prijatelja, također dječaka i narodnog heroja, Savu Jovanovića Sigorojna, s kojim je vodio borbe za Bugojno i Kupres, glumio danas poznati Dragan Bjelogrlić.

KOMENTARI (3)