Sarajevo / Narodno pozorište i Lutrija BiH: Učenicima besplatne predstave

06. 04. 2017. u 14:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Lutrija BiH i Narodno pozorište Sarajevo pokrenuli su zajednički kulturno-obrazovni projekt pod nazivom „Mladi, neizostavni dio javnog kulturnog života BiH - za bolje sutra“.

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović i direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan danas su u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničili saradnju i predstavili projekt čiji je cilj integracija i socijalizacija mladih ljudi, te njihovo uvođenje u kulturna dešavanja.

Tim povodom Narodno pozorište Sarajevo je za dvadeset srednjih škola na području Kantona Sarajevo osiguralo Brončane pretplatničke kartice, koje je za potrebe učenika, otkupila Lutrija BiH. Kartice su direktorima srednjih škola uručili direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović i direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan.

"Zahvaljujući velikom razumijevanju Lutrije BiH za podršku u radu Narodnog pozorišta Sarajevo danas su direktorima 20 srednjih škola na području Kantona Sarajevo uručene Brončane pretplatničke kartice, koje će koristiti učenici kao krajnji korisnici i koji će tokom godine potpuno besplatno pratiti predstave s repertoara Narodnog pozorišta prema vlastitom izboru. Na ovaj način smo nagradili škole i direktore koji su do sada u kontinuitetu posjećivali Narodno pozorište, a direktori škola imaju priliku nagraditi i motivirati najbolje učenike. Ovim projektom pružili smo učenicima priliku da potpuno samostalno upoznaju i dožive baletnu, opernu i dramsku umjetnost, kao i profesije koje su dio ove umjetnosti, doživjeti predstavu ne samo kao umjetničko djelo, već kao rezultat rada i stvaralaštva umjetnika i svih onih koji su uključeni u stvaranje jednog teatarskog djela, te njegovu kompleksnost", izjavila je Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prisutnima se obratio i Edhem Pašukan, direktor Lutrije BiH koji je kazao kako je ova kompanija vrlo rado prihvatila učešće u ovom izuzetno važnom kulturno-obrazovnom projektu za omladinu, te naglasio da postoji svijest i da je prepoznata važnost edukacije mladih te da im treba pomoći u što boljoj integraciji u društvo kao ravnopravnih građana u BiH. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA