Nakon godina diskriminacije: Vlada FBiH odlučila donijeti zakon o znakovnom jeziku

M. R. S.
Nakon godina diskriminacije: Vlada FBiH odlučila donijeti zakon o znakovnom jeziku
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH u Sarajevu

Federalna vlada prihvatila je incijativu da izradi zakon o znakovnom jeziku FBiH.

Inicijativa nije potekla od resornog ministarstva već od Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH.

Odlučeno je da interresorna radna grupa u roku od šest mjeseci pripremi prednacrt zakona, što znači da bi se do zakona moglo doći do kraja godine, ako bude volje.

Federalni zakon je predviđen državnim Zakonom o znakovnom jeziku, koji je usvojen još prije 11 godina.

„Cilj je da se i ovoj polulaciji omogući pristup informacijama, barem u institucijama. Radna grupa će utvrditi na koji način, da li da budu dostupni tumači, uz pomoć tehnologije... Radnu grupu koja će raditi na tekstu zakona činit će predstavnici federalnih ministarstava rada i socijalne politike, zdravstva, prometa i komunikacija, pravde, te obrazovanja i nauke“, rekao je za Radiosarajevo.ba ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Iz Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH istakli su da oni godinama traže donošenje ovog zakona, a da su opravdanja zašto ga još nema smiješna i uvijek im je odgovarano da se na tome radi.

Prema ranijim njihovim procjenama, na području Federacije živi oko 28.000 ljudi s tim oblikom invaliditeta. Stalno su ukazivali da je jedan od najuočljivijih oblika društvene diskriminacije prema gluhim i nagluhim osobama taj da u Federaciji BiH ne postoji zakon o upotrebi znakovnog jezika.

Ministra Drljaču smo pitali zašto zakon nije još usvojen, zašto se tek na tome počelo raditi.

„Ima krovni zakon na nivou BiH. Bila je ideja da se to definiše kroz projekte aktivnosti“, rekao je drljača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije