Nakon četiri decenije: Izložba Marine Abramović u Beogradu

AA
Nakon četiri decenije: Izložba Marine Abramović u Beogradu
0 / Marina Abramović

Muzej savremene umjetnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje i premijerke Ane Brnabić, postigao je dogovor s umjetnicom Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umjetnosti na Ušću.

Izložba ove renomirane umjetnice će biti otvorena u septembru 2019. godine i trajat će do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gdje je posljednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori s Marinom Abramović započeti su prije više mjeseci, a završeni tokom posjete predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj u novembru 2017. godine.

Premijerka Brnabić i v. d. direktora Muzeja savremene umjetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsjednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe Čistač Marine Abramović, u Umjetničkom centru Heni Onstad blizu Osla. Brnabić lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, poslije mnogo godina, izlaže u Srbiji kako bi i domaća publika imala priliku upoznati se s njenim radom. 

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba Čistač, koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Europi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završit će se u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu. Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cijele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka. 

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je naglasila da je izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu "još jedna potvrda nove kulturne politike koju njegujemo".

"Kultura je jedan od stubova razvoja uspješnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumijevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju", istaknula je Brnabić.

"Čistač je projekt od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umjetnosti na svjetsku umjetničku scenu", izjavio je v. d. direktora Muzeja savremene umjetnosti Slobodan Nakarada.

Nakarada je ocijenio da sličan projekt odavno nije organiziran u Srbiji i da je dogovor s jednom od najvećih svjetskih savremenih umjetnica veliki izazov i čast za Muzej savremene umjetnosti.

U septembru 2017. godine objavljeni su memoari Marine Abramović Prolazim kroz zidove na srpskom jeziku u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva za kulturu i Beogradske filharmonije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije