Marina Abramović u memoarima piše o Igmanskom maršu

V.A.Z.
Marina Abramović u memoarima piše o Igmanskom maršu
/ Naslovnica knjige Marine Abramović
"Hodanje kroz zidove" naziv je tek objavljene autobiografije najslavnije svjetske savremene umjetnice, knjige za koju se već sada predviđa da će postati bestseller.

Marina Abramović za svjetsku je umjetničku kritiku, ali i publiku, jedna od konstanti koje su oblikovale savremenu umjetnost u posljednjim decenijama 20. stoljeća pa sve do danas.

Njena požrtvovanost za performans, pri čemu najčešće nije štedjela sebe i svoje tijelo, postala je mitska. Kada je nova knjiga u pitanju, neki misle da je riječ o njenom najhrabrijem djelu do sada.

"Sretna sam da mogu objaviti da su moji memoari Walk Through Walls izašla iz štampe", piše Marina Abramović na svom službenom profilu na Facebooku. 

"Promatrala sam cijelu svoju prošlost, od porodice, preko ljubavi i slomljenog srca, pa sve do moje karijere umjetnice performansa. Važno mi je bilo da napišem ove memoare i podijelim ih s vama, jer uskoro punim 70, a to je važna godina. Od ove godine, započinjem novo poglavlje u životu", objavila je. 

Tri Marine

U svojoj knjizi, kako piše Guardian, ona se ispovjedila piscu, američkom autoru Jamesu Kaplanu, kako postoje tri Marine.

Prva je "ratnica": hrabra, determinirana i psihički jaka. Druga je "spiritualna" žena koja je u stanju da vidi mrtve, vjeruje u post i tišinu i voli da se savjetuje sa šamanima.  A treća je "mala Marina koja misli da je sve što je uradila loše, Marina koja je debela, ružna i neželjena". U životu nastoji da ovu treću Marinu drži podalje od očiju javnosti, te radoznale gomile koja se, ponekad samo mehanički, okuplja kako bi svjedočila provokacijama  koje od nje iziskuju snagu , žilavost i osjećaj da ona vlada situacijom.  

Igmanski marš

Ako želite čuti nekoliko paragrafa iz ove knjige, poslušajte ih u interpretaciji same autorice: sedamdesetogodišnja umjetnica je, naime, na svom Facebook profilu objavila video u kojem čita dijelove svojih memoara. U ovom dijelu, ona spominje Igmanski marš kojeg je njen otac preživio. Poslušajte:   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije