Nakaš za Radiosarajevo.ba o Trumpovoj ideji liječenja oboljelih krvnom plazmom

J. Ćebo
Nakaš za Radiosarajevo.ba o Trumpovoj ideji liječenja oboljelih krvnom plazmom
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Nakaš

Američki predsjednik Donald Trump u predizbornoj kampanji liječenje COVID-19 krvnom plazmom opisao je kao nešto revolucionarno.

No kako pojašnjava čuveni ljekar prim. dr. Bakir Nakaš za portal Radiosarajevo.ba, nije riječ ni o kakvom novitetu, već o suportivnoj terapiji, no rezultati su znatno manji od očekivanog.

"Definitivno, to je stvar koja je u medicini poznata godinama. Krvna plazna ima svoja 'ljekovita svojstva' jer sadrži proteine, a ti proteini su i antitijela od neke bolesti koje smo ranije preležali pa ta antitijela mogu zaštititi i nekoga kome se daju", pojašnjava nam prim. dr. Nakaš.

Napominje da i za vrijeme trudnoće kroz plazmu cirkuliše majčina krv.

"Ona praktično unosi majčina antitijela u fetusovu strukturu. Tako da se mala djeca rađaju već sa imunitetom koji je naslijeđen od majke", dodaje iskusni dr. Nakaš.

Nakaš ističe da krvna plazma u sadašnjem trenutku može biti jedna od potpora kod COVID infekcije, ali nikako ne može biti direktni lijek koji će moći da liječi.

"Može ublažiti simptome ali se neće sigurno COVID infekcija liječiti. Jednostavno je – kao prvo, nećete imati dovoljno krvne plazme. Antitijela se ne mogu proizvoditi već prirodnim putem se izvući iz plazme i samo na taj način da se prenose", naglašava prim. dr. Nakaš.

Bakir Nakaš - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Bakir Nakaš

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba dr. Bakir Nakaš podsjeća kako je svim ljekarima, zdravstvenom sistemu i farmaceutskoj industriji dobro znano da je plazma obogaćena antitijelima, pogotovo ljudi koji su preležali neke bolesti, štite druge ljude, tj. pomaže im da se ne zaraze. Tačnije, ako dobiju infekciju, ta infekcija će zapravo biti blaža.

Šta je s našom zemljom - može li se u Bosni i Hercegovini provesti ovakav vid liječenja?

Vrijedi napomenuti da je liječenje krvnom plazmom oboljelih od koronavirusa još u fazi eksperimenta, smatraju stručnjaci.

Kako smo ranije pisali, Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije ima mogućnost da izdvoji i prikupi plazmu donora, ali za ovaj vid izdvajanja krvnih elemenata moraju se obezbijediti određeni preduslovi.

“Nabavka uređaja ili preinaka postojećeg sa instalacijom programa namjenskog za izdvajanje donor plazme, nabavka setova za izdvajanje validacija metode, edukacija osoblja, stručni nadzor nad procedurom, posebno obilježavanje produkata, ali i odobrenje nadležne krovne institucije, znači federalnog ministarstva zdravstva”, pojasnila je ranije uslove dr. Aida Đozo iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije