Stravično / Najzloglasniji jugoslovenski ubica: Žrtve je spaljivao u krušnoj peći

17. 10. 2019. u 14:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 33

Okrutni ubojica svoje tajne ponio je u grob nakon što je počinio samoubojstvo, a potom su uslijedila šokantna otkrića. 

Po načinu na koji je likvidirao svoje ljubavnice i poznanice, Metod Trobec je sigurno najzloglasniji jugoslavenski ubojica. Novine su pisale da je ovaj slovenski vozač viljuškara spalio šest žena. Nazivale su ga monstrumom, demonom, seksualnim manijakom, čovjekom-zvijeri. Tko je zapravo Metod Trobec? Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Poslužit ćemo se zato Freudom koji je rekao:

„Djetinjstvo je otac čovjeka!” Rođen je 6. lipnja 1948. godine u Planini pri Horjulu, kao izvanbračni blizanac iz treće, neželjene, trudnoće svoje majke, udovice Marije Trobec. Otac mu je bio stariji i oženjeni čovjek, Andrej Malovrh iz sela Rovta. Bojeći se seoskih ogovaranja i sramote, jer je već imala dvoje izvanbračne djece, Marija je namjeravala skriti od svijeta Metoda i njegovu sestru Cirilu, piše Express.hr.

Njihov otac to nije dopustio. Djeca su rasla u jednoj nesređenoj obitelji. Metod je kao dječačić kasnio u razvoju za svojom sestrom. Progovorio je tek u četvrtoj, a prohodao u petoj godini. Školu je završio u Lučanima kao loš učenik. Učiteljica tvrdi da kod kuće ništa nije učio i da ga je majka loše odgajala. Bio je zatvoren, sebičan, ćudljiv, usamljen, bez prijatelja, previše vezan baš za majku. Ona ga je voljela jer joj je pomagao u njivi i u šumi.

On bi ponekad ubijao zalutale pse i bolesne mačke, mada njegov polubrat Rajko tvrdi da se Metod užasavao klanja stoke i krvi. Seljaci iz Rovta pamte da su Trobecovi živjeli skromno. Kada je Metod napunio četrnaestu, jedan susjed ga je okrivio za paljenje suhe trave. Dječak je zbog toga priveden u policiju, što ga je teško pogodilo. Četiri godine kasnije, međutim, Metod Trobec je u Medvodama "posudio" moped. Tako je sa osamnaest godina i službeno došao u sukob sa zakonom i bio kažnjen uvjetno na trideset dana zatvora.

Godine 1968, Metod je već momak od dvadeset godina, kratkih jakih nogu, širokih pleća, stamenog vrata, guste crne kose, jednom riječju, ljepuškast regrut. Vojni rok je služio u Kraljevu i Leskovcu „bez problema”. Po povratku iz JNA, živio je šest mjeseci kod majke, a onda se zaposlio na ljubljanskoj željezničkoj postaji i otišao od kuće. Nezadovoljan malom plaćom, Trobec je početkom sedamdesetih krenuo u svijet trbuhom za kruhom.

Pune četiri godine radio je u stuttgartskoj tvornici automobila Porsche. Tu, u SR Nemačkoj, naučio je auto-limarski zanat, ali i sazrio kao muškarac. Neko vrijeme se zabavljao sa jednom raspuštenicom, pet godina starijom od sebe. Zanimale su ga, izgleda, samo starije i iskusne žene. I kada je povremeno dolazio na godišnji odmor u Ljubljanu, Trobec se „družio” sa ženom koja mu je mogla biti majka.

Kada se 1974. vratio u domovinu, Metod Trobec se i oženio ovom dvadeset i dvije godine starijom ženom. Neko vrijeme živjeli su zajedno u novoj kući Marije Trobec, na brdu usred Dolenja Vas. Majka ga je tada često korila što živi sa ženom koja ima dvoje odrasle djece. Metod je majčine prekore šutke prihvaćao. Zauzvrat, bio je grub prema svojoj supruzi.

Više puta ju je tukao, a jednom ju je sa stolca bacio na pod pred majčinim očima. Pored grubosti, Metod je u to vrijeme sve češće pokazivao sklonost i prema tuđim stvarima. U jednom kazalištu ukrao je luster. Na ljubljanskom kolodvoru varao je i pljačkao starije žene. Pokušao je na prevaru prisvojiti i iznajmljeni auto iz SR Nemačke, ali ga je policija otkrila. Zbog toga je bio i osuđen na trinaest mjeseci zatvora. Tada mu je, po svemu sudeći, „pukao film”. Još dok je bio u pritvoru, Trobec je počeo pokazivati znake psihičke nestabilnosti. Vršio je veliku i malu nuždu u krevetu. Liječnici su utvrdili da pati od Ganserovog, tj. zatvoreničkog sindroma.

Metod Trobec ubio je u Sloveniji pet žena. Njegova prva žrtva bila je Vida Markovčić koju je ubio 1976. godine, a ostale četiri žrtve upoznao je u kafićima. Sve su ubijene na isti način. „Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja. Kad sam se osvestio, ona je bila krvava i mrtva!” , objasnio je na sudu Trobec svoj način ubijanja ostalih žena i posljednje žrtve Zorke Nikolić. Nakon što bi ih zadavio, Trobec je žene raskomadao i spalio ih u krušnoj peći koju je imao u kući.

Zloglasni serijski ubica uhapšen je sasvim slučajno 1979, kad je policija provela pretres njegove kuće nakon što je bezuspješno pokušao da opljačka njemačkog turistu koji je zapamtio broj tablica njegovog automobila.

On je osuđen na smrtnu kaznu 1980. godine, ali je nakon revidiranja postupka osuđen na 20 godina zatvora. Trobec je počinio samoubistvo 2006. u zatvoru.

NEMA KOMENTARA