Slikovnica iz Zenice hit među mališanima iz cijelog svijeta

Jasmina Ćebo
Slikovnica iz Zenice hit među mališanima iz cijelog svijeta
Želja jedne mame da svome sinu kupi igračku koja će biti zabavna, ali i edukativna i koja će imati mnogo koristi mališanu dovela je do nastanka zanimljivih i korisnih slikovnica HAGI.

"Željela sam svom sinu kupiti igračku koja će biti zabavna, ali i edukativna, koja će mu olakšati razvoj taktilne i vizualne percepcije, fine i grube motorike, razviti njegovu maštu i kreativnost. Kad nisam uspjela naći sve što sam zamislila, odlučila sam napraviti slikovnicu po svojoj zamisli", kazala je na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba kreativna mama - Zeničanka Lamija Beganović-Uzunović.

Ispričala nam je da je i prije nego je završila prvu,  njena prijateljica već naručila jednu za svoju djevojčicu.

"Postavila sam slike na Facebook stranicu i narudžbe su se nizale jedna za drugom. Svi su HAGI prihvatili s oduševljenjem jer je to zaista nešto u potpunosti novo na našem području", priča naša sagovornica.

Inspiracija i kreativnost javljaju se iz ljubavi prema djeci i njihovom odgoju. Sa svima koji naruče ovu zanimljivu knjigu, porazgovara o interesima djeteta, pa je i to jedan od načina na koji nastaju nove stranice. Veoma je bitno, kako kaže, odmaknuti djecu od TV-a i računara nudeći im šarenu i zabavnu alternativu, jer, ko se još sjeća najboljeg dana provedenog ispred televizije?!

„Slikovnica je namijenjena stimulaciji ranog razvoja djece kroz igru i zabavu, kao i savladavanju nekih vještina koje su nama rutinske, a djeci veoma komplicirane kao što su vezanje pertle, kopčanje dugmadi, zatvaranje i otvaranje rajsferšlusa te još mnogo toga“, ističe Lamija.

Izrada jedne slikovnice zaista je dugotrajan proces, koji zahtijeva potpunu posvećenost nekoliko dana.

„Oduvijek sam se bavila nekim ručnim radom, ali ovo je prvi put da se u mom srcu najiskrenije spojilo ugodno s korisnim. Kada pregledam videozapise i fotografije koje šalju roditelji, shvatim da je najveća nagrada sreća i radost na licima mališana dok uživaju u igri sa svojom HAGI slikovnicom“, ponosno govori mama Lamija.

HAGI knjige i slikovnice su do sada stigle u SAD, Švedsku, Austriju, Njemačku, Češku, Hrvatsku.

Pogledajte kako izgledaju!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije