I ove godine nastavljena tradicija: Obnovljen fond Nacionalne biblioteke BiH

Anadolija
I ove godine nastavljena tradicija: Obnovljen fond Nacionalne biblioteke BiH
Bibliotečki fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) obogaćen je sa 146 novih naslova, odnosno 1.395 knjiga i časopisa - univerzitetskih i naučnih djela.

Knjige je NUB-u BiH tradicionalno dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koje je u proteklih pet godina dodijelilo 2.673 naslova, odnosno 12.500 primjeraka knjiga.

Komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature dodijelila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

Istakla je kako su biblioteke naučno-nastavne baze informacija univerziteta i polazna tačka svakog obrazovnog, istraživačkog, naučnog i duhovnog stvaralaštva.

"Konfučije je rekao da su 'ispitivanje i istraživanje korijen znanja, a mišljenje i razmišljanje put do njega', stoga se značaj obrazovanja i znanja mora stalno promovisati i afirmisati", istakla je Dilberović.

Ministrica je s direktorom NUB-a BiH Ismetom Ovčinom potpisala ugovor o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje te ustanove.

Riječ je o sredstvima u iznosu od 505.000 konvertibilnih maraka (KM) koja su osigurana budžetom Ministarstva za ovu godinu. 

"Ovo je još jedan dokaz uspješne saradnje ove dvije institucije, te našeg opredjeljenja da nastavimo pružati podršku radu biblioteka visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH", naglasila je Dilberović.

Ovčina je posebno pohvalio rad ministrice ističući kako bi se bez sufinansiranja NUB-a BiH našla u teškoj situaciji.

"Želim reći da bi bez ovog granta biblioteka bila u sasvim drugoj situaciji, odnosno pod ključem. Mi radimo istraživačke i druge projekte i u tom smislu ovo nam puno znači", istakao je Ovčina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH predstavlja nacionalnu biblioteku BiH.

Od svog osnivanja 1945. godine bibliotečki fond najveću štetu pretrpio je tokom agresije na BiH u noći sa 25. na 26. august 1992. kada su pripadnici Vojske Republike Srpske granatiranjem zapalili zgradu bibiloteke, Vijećnicu.

U međuvremenu je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH uspjela obnoviti dio fondova, uključujući i rekonstrukciju zgrade u krugu bivše Kasarne Maršal Tito, današnjeg kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Pravo na korištenje građe i usluga NUB-a BiH imaju sva fizička i pravna lica koja se upišu u Biblioteku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije