Najukusniji i najmirisniji simbol ramazana: Pogledajte kako se priprema sarajevski somun
Sarajevskim mahalama uoči iftara širi se dobro prepoznatljiv miris - miris sarajevskih somuna. U narednim danima mnogi će uživati uz ovaj komad omiljenog peciva, koji je neizostavni dio svake ramazanske sofre.
Somun je vrsta peciva bosanske kuhinje od bijelog brašna okruglog oblika, prečnika oko 20 centimetara i debljine oko centimetar.
Naziv za somun kao pecivo je karakterističan za Sarajevo, dok se izraz somun u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine i drugih zemalja bivše Jugoslavije koristi za vrstu hljeba duguljastog izduženog oblika.
Mogući prekidi u snabdijevanju vodom: ViK najavio radove u 20 sarajevskih ulica
Somun se služi uz ćevapčiće, sudžukice, pljeskavice, pače ili uz neko drugo tradicionalno jelo bosanske kuhinje.
Somun se za vrijeme islamskog vjerskog mjeseca ramazana posipa čurekotom, te je obično sastavni dio obroka nakon posta. U nekim se dijelovima Bosne i Hercegovine ova peciva nazivaju i ramazanije.
Provjerili smo: Evo koliko će koštati somuni ovog ramazana u sarajevskim pekarama
Čest sinonim za somun je lepinja, mada se zbog oblika, ali i recepture značajno razlikuje od somuna.
Somun se pripravlja od tijesta sa bijelim brašnom, kvascem, solju i vodom. Peče se u pekarama obično na kamenoj podlozi od vatrostalnog kamena, koja visokom temperaturom omogućava da se brzo ispeče, te time dobija svoj oblik.
Kako izgleda priprema somuna u jednoj od sarajevskih pekara pogledajte u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.