AD Orion / Najspektakularnija meteorska kiša na nebu iznad Bjelašnice

09. 08. 2017. u 15:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Meteorska kiša Perseida koja potječe od sitnih ostataka materije komete Swift-Tuttle, predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu.

Prelet meteora na nebu ljudi često nazivaju zvijezdama padalicama, nebeskim krijesnicama, a ova meteorska kiša je u narodu poznata još pod nazivom Suze svetog Lovre. S obzirom na to da nam većina meteora dolazi iz pravca sazviježđa Perzej, po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime. Ovo sazviježđe se u ovo doba godine može vidjeti na sjeveroistočnom dijelu neba.

Iako se u toku jedne godine može opaziti nekoliko meteorskih rojeva, Perseidi su veoma interesantni zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti, može vidjeti i 100 meteora u toku jednog sata.

Astronomsko društvo Orion tradicionalno organizira javni događaj ovim povodom koji će biti propraćen kratkim predavanjima o meteorima, te drugim nebeskim objektima.

Također će biti upriličen i kratki kurs snalaženja na nebu pomoću sazviježđa (astrognozija), te prikazati načine fotografiranja meteora.

Događaj će biti organiziran na području ispod planinarskog doma Bijele vode na Bjelašnici s početkom u 20 sati u petak 11. augusta 2017.

S obzirom na to da će se posmatranje odvijati do kasno u noć, preporučujemo slojevito oblačenje a u saradnji s planinarskim društvom Željezničar smo dogovorili da planinarski dom bude otvoren za osvježenje i hranu.

Pristup na ovaj događaj je besplatan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA