Najčešća destinacija Njemačka: Mladi idu s Balkana jer ne vide skori napredak

Radiosarajevo.ba
Najčešća destinacija Njemačka: Mladi idu s Balkana jer ne vide skori napredak
Mladi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru u svoju zemlju vratit će se samo ako im se osigura veća mogućnost za zaposlenje i izgradnju karijere, pokazali su rezultati online istraživanja.

Ovo istraživanje provedeno je u periodu od jula do augusta 2017 godine, a realizirao ga je Institut za razvoj mladih KULT.

U istraživanju je učestvovalo 720 ispitanika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, osoba u dobi od 15 do 35 godina koje su se već odselile iz navedenih zemalja u protekle tri godine ili su pokrenule proces iseljavanja s namjerom da u bliskoj budućnosti napuste svoju zemlju. Najveći broj ogovora dali su mladi u dobi između 21 do 30 godina starosti, uglavnom iz urbanih sredina.

Prema rezultatima ankete, najviše mladih odselilo je u Njemačku, a zatim slijede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska,Španija, Holandija, Češka…

Više od 50 posto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 posto uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od deset posto  za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Oko 80 posto mladih kao razlog za odlazak navelo je činjenicu da ne vide da će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno da ne vide vlastitu bolju budućnost, a kao razloge navode i nezadovoljstvo uzrokovano političkom situacijom, prisustvo korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenosti nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja, te nezadovoljstvo poslom i primanjima.

U zemljama u koje odlaze, mladi prema podacima ankete očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sistem, bolji životni ambijent, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju.

Više od 30 posto ispitanika ne planira se vratiti u svoju zemlju, dok će ostali to učiniti ako im se pruži mogućnost da u svojoj zemlji imaju kvalitetniji život.

Na pitanje da li je riječ o porodičnom iseljenju, blizu 60 posto ispitanika odgovorilo je pozitivno, više od 20 posto da se njihove porodice pripremaju za odlazak, dok je oko deset posto odgovorilo negativno.

Analiza rezultata bit će od sredine septembra dostupna na web-stranici www.mladi.org.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije