Nacionalni park Una, prirodna ljepota koja osvaja cijeli svijet

E. H.
Nacionalni park Una, prirodna ljepota koja osvaja cijeli svijet
Iako je tek prije devet godina ovo područje proglašeno kao područje od interesa za državu, koje je zaštićeno zbog prirodnih bogatstava, Nacionalni park Una zasigurno je postao jedna od najvećih atrakcija u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zaštićenom prirodnom području koje se prostire na 19.800 hektara, a koje se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu.

Jedinstvena prirodna oaza, u kojoj se nalazi jedna od najčistijih rijeka svijeta, svakodnevno osvaja pažnju mnogih posjetilaca, koji sa brojnih kontinenata dolaze u BiH kako bi posjetili ovaj nacionalni park.

"NP Una, u skladu sa svojim kapacitetima i aktivnostima, kao i prethodnih godina, radi na zaštiti svih vrijednosti kojima raspolaže ovo zaštićeno područje. Mi smo, na neki način najmlađi nacionalni park u regiji, ali i Europi, a naši poslovi su zasnovani na zaštiti i očuvanju ove divne prirode, ali i na stvaranju predispozicija za razvoj turizma i sportskih kapaciteta", kazao je za Radiosarajevo.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Martin-Brod i Štrbački buk samo su dio prirodnih atrakcija koje možete posjetiti na ovom području, koje je pravi raj za sve zaljubljenike u prirodu. Ovo su, ujedno, i najposjećenije zone parka, koji pored prirodnih bogatstava nudi uživanje u brojim sportskim i turističkim sadržajima, kao što su kajak i rafting na divljim vodama, sportski ribolov ili, pak, pješačke i rekreativne staze za zaljubljenike u šetnju.

Zanimljivo je da je, prije manje od mjesec dana, Komisija za saradnju s UNESCO-om u PS BiH prihvatila inicijativu da najatraktivnije lokacije ovog parka budu uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske prirodne baštine. U toku je proces odobravanja da se ove dvije lokacije uvrste na ovu listu, a ukoliko se to desi NP Una će dospjeti na mapu svjetskih prirodnih atrakcija.

To prepoznaju i brojni turisti koji iz godine u godinu sve više posjećuju sjeverozapad BiH, kako bi uživali u ljepotama Nacionalnog parka Una.

"Svakodnevno postajemo destinacija koja je prepoznatljiva ne samo u BiH i regiji, nego na svim kontinentima. Nakon šest godina operativne uspostave i razvoja, NP Una posjetiocima postaje sve interesantniji, a posebno otkada smo uvršteni u Zeleni put, kao dio velikog regionalnog projekta Via Dinarica. S ponosom mogu reći da smo mi zaštićeno područje s najvećim procentualnim rastom posjeta u cijeloj regiji", dodao je Mulić.

Zvanični podaci govore kako je od 2012. godine do danas broj posjeta porastao za nevjerovatnih 2.500 posto, a rekordna je bila 2016. godina, kada je NP Una posjetilo oko 100.000 turista. Ipak, čini se kako to neće zadugo biti slučaj jer ovogodišnji podaci već pokazuju kako će 2017. godina srušiti rekorde.

Zahvaljujući svemu tome, istaknuo je Mulić, NP Una postaje generator sveukupnog razvoja ekonomije u ovom dijelu BiH.

"Drago nam je da smo prepoznati kod ovdašnjeg stanovništva i institucija, te da smo postali perjanica našeg turizma. NP Una ima veliki utjecaj na ekonomiju grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Dobro sarađujemo i s drugim zaštićenim područjima u regiji, s nevladinim sektorom i međunarodnim organizacija, a sve to pomaže u razvoju i kapacitiranju NP Una", rekao je Mulić.

Takav utjecaj na ekonomiju Unsko-sanskog kantona prepoznat je i na međunarodnom nivou, te je prije nekoliko sedmica u Zagrebu predstavljen novi projekt NP Una, koji će objediniti turističku ponudu unske rivijere u obje države.

"Riječ je o projektu UnaLand - Zemlja vodenih čarolija, koji je vizija dugoročnog razvoja doline rijeke Une, od njenog izvora u Hrvatskoj, preko dijela koji prolazi kroz BiH, do ponovnog ušća u Hrvatskoj. Obje države zajedno će razvijati projekte putem kojih ćemo onda aplicirati za sredstva iz Europske unije, kako bismo u konačnici kontinentalnu rivijeru Une popularizirali i razvili do mjere da postane svjetska atrakcija", zaključio je Mulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije