Na Trebeviću niču ekskluzivni stambeno-poslovni kompleksi: Da li je za ''pluća grada'' kasno?

10
Radiosarajevo.ba
Na Trebeviću niču ekskluzivni stambeno-poslovni kompleksi: Da li je za ''pluća grada'' kasno?

Iako zvanično zaštićen u oba bh. entiteta, na Trebeviću niču ekskluzivni stambeno-poslovni kompleksi, kojima investitori najavljuju evoluciju života. Arhitektonski gorostasi u srcu zaštićenog područja, već su izazvali reakcije građana i otvorili raspravu – da li je za ''pluća grada'' kasno?

Gradilišta se uglavnom nalaze na teritoriji izrazito nerazvijene opštine Istočni Stari Grad. Načelnik kaže da su nakon 15 godina, koliko je na čelu općine, investicije značajno utjecale na budžet.

"Ovo je za opštine. Zašto mi ne bi bili jednog dana izrazito razvijena opština. Zašto ne bi jednog danaa došli i vidjeli da mi imamo sve, urađeno, sređeno, napravljeno, a ne da imamo stanovnike medvjede. vukove", rekao je načelnik Bojo Gašanović.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Dijelovi Trebevića koji pripadaju bh. entitetu RS kao i Federaciji BiH proglašeni su zaštićenim područjima. Nova gradilišta niču uglavnom u dijelu entiteta RS, a gradnja je dozvoljena u trećem stepenu zaštite ukoliko su objekli predviđeni planskim dokumentima.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva je za Radio Slobodna Evropa kazao da je načelnik Gašanović "razmišljao o općini i urbanizaciji, a ne o zaštiti Trebevića".

"Danas moramo reći stop!", dodao je Ćosić.

Iz opštine tvrde da su svi infrastrukturni projekti ranije utvrđeni u regulacioni plan Zlatište i Brus.

Više o temi pogledajte u prilogu Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije