Na snazi je i dalje stanje UZBUNE: Ovo su najnovije upute zbog zagađenja zraka

Radiosarajevo.ba
Na snazi je i dalje stanje UZBUNE: Ovo su najnovije upute zbog zagađenja zraka
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ulice Sarajeva danas

Koncentracije čestica prašine PM10  u zraku i danas  su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda¨Uzbune¨.

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10  danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici  347µg/m3.

"Iako je došlo do manjeg pada koncentracija PM10 u odnosu na jučerašnje i sinoćnje vrijednosti, situacija sa kvalitetom zraka se smatra i dalje izrazito nepovoljnom i štetnom po zdravlje cjelokupnog stanovništva", navodi se u saopćenju Vlade KS.

Apeluje se da se kretanje u „zonama uzbune“ umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovno rast koncentracija PM10.

Izrazito nepovoljna situacija po zdravlje građana, s aspekta kvaliteta zraka, se očekuje i tokom narednih dana jer nije najavljena promjena vremenskih uslova koja bi omogućila čišćenje zraka u sarajevskoj kotlini.

Preporuke o mjerama samozaštite kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku dostupne su na stranici Ministarstva zdravstva, a izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti i OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije