Na more s djecom: Sva pravila za što bezbrižnije ljetovanje

J. Ć.
Na more s djecom: Sva pravila za što bezbrižnije ljetovanje
Vrijeme je godišnjih odmora, a djeca su ta koja se najviše raduju i uživaju u morskim aktivnostima, no kupanje i sunčanje mogu donijeti i određene rizike, stoga nije na odmet uzeti u obzir nekoliko korisnih savjeta.

Specijalistkinja pedijatrije Jasminka Smlatić - Muhadžić za Radiosarajevo.ba je kazala kako je za odlazak na more djetetu potrebno pripremiti odgovarajuću odjeću od prirodnih materijala, prozračnu, komotnu, odgovarajuću obuću (sandale), obuću za plažu ako je plaža kamenita kao i šeširić za glavu.

"Svakako treba računati i na promjene vremena te pripremiti odjeću i obuću ako se vrijeme promijeni. Za putovanje pripremiti dosta tečnosti (sok, čaj), sendviče, voće, a za bebe koje ne doje imati sav pribor za pripremu hrane. Pri putovanju zbog djece praviti česte pauze. Pripremiti i lijekove koje roditelji mogu dati u slučaju pojave temperature, proljeva (sirup za temperaturu, sirup protiv proljeva, probiotik). Svakako pripremiti i odgovarajuće preparate za zaštitu od sunca iz neke kolekcije za djecu s visokim faktorom zaštite", istaknula je pedijatrica, napomenuvši da dijete na odmor treba ići zdravo.

Na visokim ljetnim temperaturama ishrana mora biti s dosta tekućine (supe, sokovi, voće, povrće), izbjegavati masnu, ljutu i brzu hranu i gazirane sokove. 

Kada je riječ o boravku na suncu, ne treba trajati satima, preporučuje se u prijepodnevnim satima, najdalje do 11, te poslijepodne od 18 sati.

Jasminka je naglasila i to da "hladovina" nije zaštita od štetnog boravka na suncu, jer se u hladovini "gori" neosjetno, te dug boravak može dovesti do opekotina pa čak i do sunčanice.

"Dijete treba zaštititi od sunca zaštitnim preparatima za djecu s visokim faktorom (+50 prvih dana a kasnije +30). Prvih dana dijete ne smije boraviti na suncu više od 5-10 minuta, zaštićeno šeširićem i laganim svijetlim majicama. Pri svakom izlasku iz vode dijete treba ponovo namazati zaštitnim sredstvom bez obzira na to što proizvođač navodi da ga voda ne skida", savjetuje Smlatić-Muhadžić.

Treba napomenuti da zaštita djeteta od sunca podrazumijeva zaštitu pri svakom izlasku na sunce. Znači, kod kuće, pri odlasku u šetnju, izlet ili park. Dijete treba adekvatno obući, zaštititi glavu, na otkrivene dijelove tijela namazati zaštitno sredstvo, imati sa sobom vodu ili sok. 

Sunčanica i toplotni udar 

"Sunčanica je ozbiljno stanje koje je posljedica prekomjernog izlaganja suncu praćeno opekotinama, glavoboljom, povraćanjem, može dovesti do konvulzija pa čak i gubitka svijesti. U tom slučaju svakako se javiti najbližem pedijatru", kazala je Jasminka. 

Strpljenja nikad dosta. Dok neka djeca uživaju u prskanju i igri u plićaku druga, pak, odbijaju i da se primaknu vodi jer se plaše. To je ponekad za roditelje vrlo frustrirajuće i tada pokušavaju "na silu" da ih uvedu u vodu u namjeri i želji da se mališani lakše adaptiraju.

"Djeca inače vole vodu, ali ako dijete prvi put ulazi u vodu, ulazak mora biti postepen, uz igru, s postepenim kvašenjem, bez prskanja, uz neku igračku za vodu, u pratnji roditelja i druge djece koju dijete, naravno, poznaje i s kojima voli da se igra. Mora biti zaštićeno 'mišićima' na napuhavanje za ruke ili prslucima. Treba izbjegavati 'šlaufe' jer se u njima dijete može prevrnuti u vodi", pojasnila je pedijatrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije