Na hadž iz BiH ove godine ide 1.680 hadžija, najmlađi ima 12 godina

Anadolija
Na hadž iz BiH ove godine ide 1.680 hadžija, najmlađi ima 12 godina
Foto: AA / Muderris Nezim ef. Halilović

Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine, na put ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, hadža, krenut će 29. jula.

Objavljen red letova za ovogodišnji hadž: Prvi avion poljeće 29. jula

Ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž ide 1.680 hadžija. Putovat će sa 12 aviona, a polazak prva tri planiran je 29. jula, u ponedjeljak. 

"Završili smo sve potrebne radnje, dakle, ono što je bilo predviđeno za organizaciju hadža za ovu godinu. Ove godine smo imali novinu u odnosu na prethodne godine, a to je da smo imali elektronske vize. Ove godine iz BiH na hadž ide 1.680 hadžija. Oni će letjeti sa 12 aviona", izjavio je muderris Nezim ef. Halilović, rukovodilac Ureda za hadž. 

Tri aviona planirana su 29. jula, tri 30. jula, četiri 31. i dva aviona 1. augusta. Planirani povratak je u terminu od 17. do 20. augusta. 

"Svaki put prije polijetanja aviona imat ćemo četiri sata vremena, da se pripremimo i da hadžije prouče dovu, dobiju potrebne instrukcije i da im se podijeli dokumentacija. Najstariji hadžija je Zaim Čeljo, rođen 1933., iz goraždanskog muftijstva, a najmlađi je 12-godišnjak Amar Hadžiabdić. On ide zajedno sa roditeljima i sestrom", rekao je Halilović. 

Dotakao se i klime u Saudijskoj Arabiji navodeći da je prednost to što je zrak suh, odnosno da nema vlažnosti.

"Tako da je mnogo lakše podnijeti 39 stepeni u Saudijskoj Arabiji nego 29 u BiH. Mi smo naše hadžije, kroz edukacije koje smo imali, željeli ohrabriti da se ne plaše tih visokih temperatura", pojasnio je Halilović. 

Naveo je i da se na svakom mjestu koriste klima uređaji.

"Ali te klime znaju da budu i dodatni problem za naše hadžije. Zbog toga našim hadžijama preporučujemo da obavezno prozrače prostorije u kojim se nalaze", rekao je Halilović.

Dvanaest aviona bosanskohercegovačke avio kompanije FlyBosnia prevest će 1.680 bosanskih hadžija direktnim letovima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Medine, a tri leta zakazana su za ponedjeljak 29. jula, u 7.15, 8.30 i 22.20 sati.

U ovim avionima put Medine naći će se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

Dan kasnije, 30. jula biće organiziran jedan jutarnji let u 10.15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula ujutro u 10.00 i 10.15 sati, te navečer u 22.15 i 22.30. Ovi letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj devet.

U posljednjem desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovat će drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak 1. augusta raspoređena su dva leta, u 10.00 i 10.15 minuta. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tokom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uslove za to. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije