Na današnji dan rođen je Meša Selimović: Kako je pisao o Bosancima

/ Komentari (24)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Role

Kao da je pisano iza ovo rata ili prije par godina.

JA1

Covjek znao znanje, pisac za sva vremena. Jednom knjigom je napisao i rekao sve sto se reci moze, nije ni cudo da nije napisao puno knjiga.

N.G

Odličan pisac a kažu još bolji čovjek

miki

Pa saznaste li ko ste drugari? Meša je znao.

@miki

Pa saznaste li ko ste drugari? Meša je znao. ka miki Vrlo dobro znamo ko nismo.

miki

Ma ne znate mili. To je samo konvertitski kompleks mrzeti koren iz koga si iz iznikao. Ništa nepoznato u nauci ;)

miki

Lepo ste to rekli no čudno je da se navodna kultura, kažem navodna jer je pravoj potrebna sloboda da bi procvetala uopšte referiše na Mešu. Mešu su vama slični i oterali iz Bosne da bi ona postala ustaška džamahiriji pod američkom okupacijom. Čemu uopšte podsećanje na one koji su prezreli ustaški mrak? ;)

Hm, cuj sta smo.

Pa eto, nismo naseljeni ovdje od nekud drugo. Nismo osmanski kmetovi koji su im se 5 vijekova ulagivali a onda kad su Osmanlije otisli komsijama za vrat skocili. Nismo jeli ispod Osmanskih stopa dok surujemo s Austrougarima, nismo jeli ispod austrougarskih dok surujemo s Rusima i Framcuzima. Nismo istrijebili jevreje u skoro istoj mjeri ko pavelic pa sutra bez imalo griznje savjesti na sav glas druge za to optuzivali i svrstavali se u isti stroj sa jevrejima. Nismo prihvatili monoteisticku vjeru a tvrdili da smo ostali na vjeri svojih otaca. Nismo okupirali srodne narode oko sebe a to prozvali bratskom zajednicom. Nismo masovno bili u cetnicima a poslije negirali genocid koji smo napravili. Nismo ni u pola prevrtljivi i podmukli ko neki drugi.

miki

Jok goti ste ;) Napisaste vi gomilu prizemno argumentovano tvrdnji šta niste. Moje pitanje je glasilo šta jeste?

Look who's talking

"Prizemno argumentovano"? Ti si desetine stranica prizemno argumentovanih i neargumentovanih ovdje napiso. Pa vas jedini argument da se Srbi je prizemno arugmenotvan. Da te ipak uvazim odgovorom. Bosnjaci su jedini drzavotvorni domicilni naord Drzave Bosne.

miki

Ali mili bošnjaci postoje dvadesetak godina šta ste bili kroz istoriju? Znate ono kada porfirogenet spominje plemena na ovom prostoru pa kaže do cetinje srbi a dalje hrvati? Pa u tom kontekstu me zanima šta ste tada bili? Ova moderna okupljanja po hotelima uz sve napore ipak neće poroditi naciju, znate to je ozbiljan proces koji pod povoljnim okolnostima traje vekovima. Pa i navijačke grupe su starije mili ;)

Jass

Ko je cito Mesu, zna kojom recenicom je otpoceo svoj najvažniji roman. On nas je opisao na bez greske, ali u njegovim djelima on je uvjek i sebe stavljo sa tim svojim narodom. Da smo ko sto nismo, danas bi se ovaj dan obiljezavao na puno vecem nivou. Al eto, trebamo se svega odrec. Taka nam narav.

Jah kad se vlah uhvati Vizantije

On, rodoskvrni, coban, koji je prvi putu u zidanu kucu uso kad mu je Osmanlija pokazo kako se pravi fata se Porfirogeneta. Nije on to reko. Vrati se nazad pa procitaj ponvo al ne iz srpskih knjiga, to je sve laz. Znas i sam da ne mozete dvije recenice sastavit a da ne slazete, pogotov o historiji. Vasa historija zvuci ko da je pisao Vladeta Jankovic.

Mesu citat

...je tesko. To je covjek svog vremena, bez duha, bez nade, zatrpan lazi i beznadjem komunizma. On uopste nema razmijevanje za pojmove kojih se dotice. Cijela knjia o dervisu a o Bogu ne zna prvu stvar. U njega dervis umire zaleci za .....Sto reko Pejakovic: "Kad ja umrem pokrijte me cickom, da u grobu ne zalim za pivom". Ovo je Mesin dervis.

miki

Ono što ja znam je da od rahmetli dede ne smete dalje u istoriju pogledati. A da saplemenik tunje filipovića govori o namaštani istoriji zaista je smešno. Na tlu Bosne u stara vremena ne beše drugih naroda sem u mizernom procentu trgovaca i rudara tako da na koji god istorijski izvor da se pozovete ne gine vam ta činjenica ;)

De napisi ovdje

>>Ono što ja znam je da od rahmetli dede ne smete dalje u istoriju pogledati. De napisi ime i vrijeme zivljenja svog najstarijeg predaka za kojeg znas? Ne mozes segnuti dalje ni od jednog Bosnjaka. Znas da ne mozes. Izmisljate srpstvo ovdje . Nije srba ovdje bilo do prije 150 godina. Ni u jednom osmanskom rhivskom spisu se ne spominju pravoslavni srbi u bosni, samo vlasi.

miki

Pa dajte taj arhivski spis.

miki

Meša selimović je po vlastitom kazivanju od drobnjačkog bratstva Vujovića. Potražite slobodno glupo je vraćati se samo do holday inn-a ;)

Ne izbjegavaj

Napisi ime i vakat svog najstarijeg pretka.

miki

Smešni ste, pa ni lična imena nismo napisali :)))

Ne moras

Smešni ste, pa ni lična imena nismo napisali :))) ka miki Eto odgovori sebi. Meni napisi samo vrijeme i koliko je koljena ispred tebe. Tek da vidis koliko prdis. Kakva vjekovi i kakvko srpstvo. Sve je to nastalo tek kad su otisli Turci.

miki

Ne trebam vam ja da utvrdite na kome su jeziku pisane povelje u srednjem veku. Istoriografija poznaje dva naroda na našem području Srbe i hrvate i jedino oni ne moraju svoje korene tražiti po hotelskim separeima. Vaša elokvencijaa u koju se izgleda uzdate tu zaista ne može ništa promeniti ;)

Razumijem

Ne trebam vam ja da utvrdite na kome su jeziku pisane povelje u srednjem veku. Istoriografija poznaje dva naroda na našem području Srbe i hrvate i jedino oni ne moraju svoje korene tražiti po hotelskim separeima. Vaša elokvencijaa u koju se izgleda uzdate tu zaista ne može ništa promeniti ;) ka miki . Razumijem ja da vi vec 150 godina razradjujete tu zvaku. Al de potvrdi kriz svoje neposredno iskustvi. Pogledaj svoju lozu, komsijinu. Pogledaj koliko su vam stara groblja. Ako tu nadjes potvrdu, hajde dalje, al ako ne, onda fino pridji davnasnjem svom plemenu bosnjackom i prihvati jedinu istinitu vjeru. Ja cu yi reci dibrodoso.

miki

Pa groblja su nam stara kao i najstarije bogomolje i crkvišta, dakle daleko starija od muslimanskih. Holiday inn je nekada bio cool, sada je otrcan kao i ideja o novoj naciji porođena u njemu, zašto bi iko zdrav želeo pripadati takvom nečemu?!

/ Najnovije