Muzičari u borbi za rijeke Bosne i Hercegovine: Sačuvajmo plavo srce

Radiosarajevo.ba
Muzičari u borbi za rijeke Bosne i Hercegovine: Sačuvajmo plavo srce
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Posebne gošče koncerta su hrabre žene Kruščice koje su goloruke branile svoju rijeku

Večeras, 29. septembra je u 19.30 na Trgu ispred BBI centra krenuo je koncert kojim poznati umjetnici svojom muzikom daju podršku kampanji “Sačuvajmo plavo srce Evrope”.

Posebne gošče na koncertu su hrabre žene Kruščice koje su goloruke branile svoju rijeku i koje nisu dopustile da im se na rijeci izgradi hidroelektrana. Blizu 50 žena je prošle godine krenulo u borbu za svoju rijeku koja pitkom vodom snabdijeva Vitez i Zenicu.  

Žene Kruščice su govorile publici o svojoj borbi za rijeku, da su ih policajci tukli, no da nisu odustali u odbrani rijeke jer kako su rekle "bez vode smo ništa".

Mještani ne žele hidroelektrane / Pripadnici specijalne policije ponovo u Kruščici

Borba za rijeku / Još jedna pobjeda za Kruščicu: Izvođač radova u pratnji policije

Sarajevska publika uživa u inovativnom spoju rocka, popa, jazza i sevdalinke slušajući muzičke zvijezde Ramba Amadeusa, Damira Imamovića, Edu Zari, Tamaru Obrovac i DJ Ismara.

Organizatori koncerta poklonili su ovaj muzički spektakl građanima i građankama Sarajeva, BiH, regiona, s namjerom da skrenu pažnju javnosti o ugroženosti rijeka širom Balkana i Evrope zbog gradnje sve većeg broja hidroelektrana.

Naveli su i da na Balkanu još uvijek postoje najljepše rijeke Evrope, prirodno blago koje je akutno ugroženo. Između Slovenije i Grčke u planu je 3.000 novih hirdroelektrana, koje se grade i planiraju bez obzira na ljude, prirodu ili čak i bez obzira na zakone. Rijeke poput Neretve, Drine, Save, Morače, Vjose, Une i mnoge druge ugrožene su hidroelektranama, bezobzirno se uništavaju i u samim zaštićenim područjima.

Ovaj koncert u Sarajevu organizovan je u okviru kampanje "Save the Blue Heart of Europe", koja ima za cilj zaštitu najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije Riverwatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije