Nevjerovatan nastavak priče o rudaru koji prodaje džemove da spasi suprugu

Enes Hodžić
Nevjerovatan nastavak priče o rudaru koji prodaje džemove da spasi suprugu
Nakon što je priča o Mustafi Alajmoviću, rudaru iz Breze koji pravi i prodaje džemove da spasi suprugu, a pritom i hrani gladne prije tačno dva mjeseca oduševila bh. javnost, ovaj humanitarac postao je prava inspiracija mnogima na društvenim mrežama.

Hrabrost čovjeka čija se porodica suočila s velikim problemima, koji od svog novca koji prikuplja za liječenje svoje supruge izdvaja i za druge ljude kojima je pomoć potreba nadahnula je mnoge da se i sami uključe u humanitarni rad i pomognu Mustafi. Sve to itekako je utjecalo na svijest ovog rudara koji je sada postao pravi brend humanosti i koji pomaže mnogim potrebitim članovima bh. društva.

"Sve je počelo od moje fotografije gdje na autopijaci prodajem džemove. Oni koji me znaju u mom gradu znaju da sam uistinu takav oduvijek, samo što se sada mnogo toga promijenilo zbog humanosti drugih ljudi. Vrlo brzo sam skupio novac za Zehrino liječenje, pa sam čak uspio vratiti auto i stvari koje sam prodao da bih skupio novac, što me je podstaklo da i ja pomažem drugima", kazao je Mustafa za Radiosarajevo.ba.

Prateći njegove profile na društvenim mrežama prethodnih mjeseci vidjeli smo da je nekoliko puta poklanjao stvari ljudima koji su u stanju potrebe kao i on, te je ne štedeći ništa poklanjao računare djeci bez roditelja, novac, pa čak i automobil. Uskoro je postao i član humanitarnog udruženja Hedija, inspirirajući mnoge da se uključe u humanitarni rad.

"Osjećaj težine kada nemaš dati djeci da jedu, kada su ti djeca željna najobičnije sitnice i kada vidim svoju ženu kojoj ne mogu pomoći, pa onda dragi Bog pošalje nekog dobrog insana koji mi pomogne, utjecao je na to da shvatim da mnogi nemaju i da im i ja mogu pomoći. Odlučio sam dijeliti ono što imam, jer postoje i neki drugi osim Zehre i Mustafe", ističe hrabri brezanski rudar, dodavši i da je nedavno dobio automobil i novac kako bi ga registrirao, ali je sve to poklonio drugim ljudima, posebno pazeći na djecu bez roditelja.

Sve to dovelo je do poziva da postane aktivista humanitarnog udruženja Hedija, koje pomaže djeci bez roditelja i koje je prihvatilo Mustafu kao svojevrsnu inspiraciju za sve članove ovog udruženja, kako one trenutne, tako i buduće.

"Trenutno sam aktivista udruženja Hedija, pa se trudim da što više dobra učinim preko njih. Pa kakav bih ja bio kad bih, recimo, zadržao laptop koji sam dobio, a već imam kompjuter. Mogao sam ga prodati, ali bi me kasnije boljelo saznanje da jesam, a sreća i zadovoljstvo koje sam osjetio nakon poklanjanja je prosto neopisiva", rekao je Mustafa za Radiosarajevo.ba.

Njegova supruga, za čije liječenje skuplja novac, još uvijek je u poprilično teškom stanju i predstoji joj još završna faza kako bi u potpunosti bila izliječena, ali cijela porodica Alajmović ne posustaje u svojoj misiji.

"Odvojiti dio svog vremena je najmanje što ja mogu učiniti i to što ja poklonim neku stvar drugima je sve što ja mogu učiniti, a volio bih da mogu više. Ipak, znam da tu negdje ima ljudi koji mogu dati mnogo više i ja ih pozivam da to učine čista srca, iz ljubavi prema onome kojima poklanjaju, jer možda baš taj njihov mali poklon nekom znači cijeli svijet", zaključio je Mustafa razgovor za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije