Mostar sinoć slavio osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka

Radiosarajevo.ba
Mostar sinoć slavio osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka
Foto: Screenshot / Slobodan Praljak izvršio samoubistvo u sudnici

Novi sramotan čin dogodio se sinoć u Mostaru. Udruženje Hrvatska zvona povodom druge godišnjice smrti priredilo je Hommage osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku.

Događaj je održan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak uvečer.

Kako je sinoć tokom govora najavio Marko Tokić, univerzitetski profesor, za večeras su najavljene svete mise i paljenje svijeća za generala HVO-a koji je sebi osuzeo život u sudnici ispijanjem otrova 29. novembra 2017. godine, nakon što mu je sudija potvrdio presudu na 20 godina zatvora,

Podsjetimo, Praljak je popio otrov nedugo nakon što je osuđen na 20 godina zatvora. 

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu", kazao je Praljak prije neočekivanog poteza u haaškoj sudnici.

Dok je Praljak pio iz bočice, u toj sekundi na galeriji sudnice čuo se glasni krik: “Neee!”

Zločinci Jadranko Prlić i Bruno Stojić, koji su prije Praljka čuli pravomoćno potvrđene svoje kazne zatvora od 25 i 20 godina, odmah su se okrenuli prema Praljku i stali ga ispitivati je li dobro. Ubrzo je stigla vijest da je preminuo.

Tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bio je kontroverzan vojni komandant HVO-a, poznat pod nadimkom ‘Brada’.  Suđenje Praljku zajedno sa ostalim optuženicima za Udruženi zločinački poduhvat (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) počelo je 2006. godine.

Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Time je potvrđena prvostepena presuda čelnicima Herceg-Bosne.

U novembru 1993. godine, Praljak je došao u sukob sa zapovjednikom Kažnjeničke bojne HVO-a Mladenom Naletilićem Tutom, što je rezultiralo Praljkovom smjenom s položaja načelnika Glavnog stožera HVO-a.

Dana 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru, a za taj čin optuženo je Hrvatsko vijeće obrane na čelu sa Slobodanom Praljkom, kao načelnikom, iako je on razriješen dužnosti dan prije.

Podsjetimo se na njegov kukavički potez u sudnici u Haagu: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije