Molitvom i paljenjem svijeća katolici obilježili blagdan Svi sveti

Anadolija
Molitvom i paljenjem svijeća katolici obilježili blagdan Svi sveti
/ AA
Polaganjem cvijeća na grobove najmilijih uz tradicionalno paljenje svijeća i bezbroj izrečenih molitvi katolici na svim mostarskim grobljima obilježili su blagdan Svih svetih i prisjetili se svojih najmilijih.

Blagdan Svih svetih obilježava se širom svijeta. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Prema kršćanskom vjerovanju, smrću su prešli u vječni život, što ne znači prestanak postojanja, već trajanje na drukčiji način, trajanje duše koja Boga gleda, dok tijelo čeka uskrsnuće u Posljednji dan.

Na najvećem mostarskom groblju 'Masline' svečano misno slavlje predvodio je don Ilija Petković, mlađi župni vikar u Mostarskoj katedrali, koji je naglasio da blagdan Svih svetih ima veliki značaj, ne samo za katolike nego za sve ljude.

Ljubica Glamuzina kazala je kako redovno posjećuje vječna prebivališta svojih najmilijih, ali da se na blagdan Svih svetih posebno sjeti vrlina dragih pokojnih, jer se tada okupi čitava obitelj bez obzira na vremenske i geografske granice.

„Ovo je veliki dan kad se sjetimo svih našim dragih pokojnih, da su umrli prije godinu ili 50 ili još više, ne smijemo ih zaboravti. Danas se molimo za njih i palimo svijeće, ali i za one kojih se nama tko spomenuti“, kazala je Glamuzina.

Prema tradiciji katoličkih obreda, paljenje svijeća je odraz mišljenja da živi na taj način osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima. Da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga treba umrlim dušama priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Paljenje svijeća je dio pogrebnih obreda u gotovo svim religijama, a u većini zemalja nosi se cvijeće na grobove, pale se svijeće i odlazi se na mise.

Danas Katolici slave blagdan Svih svetih, a sutra svetkovinu spomena vjernih mrtvih, odnosno Dušni dan, koji se obilježava 2. novembra diljem svijeta, također uz običaje paljenja svijeća i polaganja vijenaca i molitve za duše svojih pokojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije