Ćuzović: Najmlađa donatorka kose je imala tri godine, a najstarija 81

L. K.
Ćuzović: Najmlađa donatorka kose je imala tri godine, a najstarija 81
Foto: Udruženje Srce za djecu / Završena desetomjesečna obuka za vlasuljare

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka već godinu dana uspješno sprovodi projekat Moja kosa tvoja kosa. Građanima BiH su sada već vrlo dobro poznate javne akcije šišanja i doniranja kose za pravljene perike za djecu oboljelu od raka i svu djecu koja su izgubila svoju kosu.

Projekti / "Moja kosa tvoja kosa": Sarajevo domaćin završne akcije šišanjaŠampion / Dječak Lun svoju dugu kosu poklonio oboljeloj djeci koja su je izgubila

Srce za djecu oboljelu od raka / Završena desetomjesečna obuka za vlasuljare

Humanost / Bravo, djevojčice: Sarajevske učenice donirale kosu za djecu oboljelu od raka

Nevjerovatan je način na koji je ovaj projekt krenuo u Bosni i Hercegovini i putanja koju ima već cijelu godinu.

Projektna koordinatorica Udruženja Nermina Ćuzović za Radiosarajevo.ba govori otkud ideja za ovaj humani projekt. Naime, sve je krenulo prošle godine kada je Lejla Kusturica iz Sarajeva, velika prijateljica Udruženja, u želji da pronađe način da pomogne jednoj djevojčici iz Visokog koja boluje od trajne alopecije, ošišala svoju dugu kosu i poslala je u Ameriku da se izradi perika u sklopu projekta Wigs for kids.

„Nakon dosta vremena, te brojnih tehničkih i birokratskih komplikacija, perika je stigla u BiH do svoje vlasnice, a s perikom i ideja o doniranju kose i izradi perika u Bosni i Hercegovini. Prva kampanja doniranja kose održana je 15. februara 2017 u SCC-u, u Sarajevu i odatle je sve krenulo“, govori Ćuzović.

Projekt je uspješno lansiran u oktobru prošle godine, a okončan u septembru ove godine. Koordinatorica Ćuzović najavljuje nastavak nove kampanje #MojaKosaTvojaKosa u novembru – kad je i planirana velika kampanja šišanja i doniranja kose u Sarajevo City Centru.

Interesantno je da, pored odraslih osoba, jako puno djece donira svoju kosu. 

Građanima BiH su sada već vrlo dobro poznate javne akcije šišanja i doniranja kose - undefined

Foto: AA / Građanima BiH su sada već vrlo dobro poznate javne akcije šišanja i doniranja kose

Nermina Ćuzović govori da misli da čak i odrasli ljudi nemaju tačnu predstavu šta se dešava s kosom i kako teče čitav proces od doniranja kose, pa do izrade perika:

„Mnogi su ubijeđeni da je to jednostavan i lagan proces – odrežem kosu, negdje se nekom djetetu zalijepi moja kosa i to je dovoljno. Prva zabluda je da je dovoljan jedan donator za periku. To nije ni blizu tako. Potrebno je od 6-18 donatora kose da bi se izradila jedna perika, ovisno o tipu bolesti i tipu perike. Donirana kosa se evidentira i sortira, a potom dezinficira procesom kuhanja, tretira šamponom i regeneratorom, te ispire mlakom vodom. Nakon toga se dva dana suši na zraku. Na kraju se kosa klasira, češlja i slaže po dužinama, boji i kvaliteti. Svaki rep se koncem sveže na vrhu, na glavi repa. Ovako pripremljena kosa se koristi za izradu perike.“

Koordinatorica navodi da svako dijete doniranje kose doživljava jako emotivno. Govori da je bilo interesantnih situacija prilikom doniranja:

„Imali smo jednu malu djevojčicu u Zenici koja je istinski željela donirati kosu iako nije imala potrebnu dužinu. Toliko je jako plakala iz želje da donira kosu da smo uzeli jednu pletenicu uz njeno obećanje da će puštati kosu do sljedeće kampanje doniranja“, govori Ćuzović

Napominje da kosu ne doniraju samo ženske osobe, već i muškarci. U svakom gradu u kojem su prikupljali kosu, bio je i određen broj muškaraca koji su donirali kosu.

Najmlađi donator je djevojčica od 3 godine, a najstariji – gospođa od 81. Do sada su imali preko 1.500 donacija iz cijelog svijeta, a napravljene su 23 perike za djevojčice i djevojke.

Koordinatorica Ćuzović navodi da svako dijete doniranje kose doživljava jako emotivno - undefined

Foto: Srcezadjecu.ba: Koordinatorica Ćuzović navodi da svako dijete doniranje kose doživljava jako emotivno

Ćuzović navodi da su dirljivi trenuci neizbježni u ovom procesu. Govori da je svako uručenje perike poseban događaj za svako dijete, i naravno svako dijete ga doživljava drugačije:

„Bude tu i suza radosnica i smijeha i pozitivnog šoka. Neka djeca perike odmah isprobaju i počnu nositi, dok druga to rade u intimi svoje sobe, uz podršku roditelja. Nakon nekoliko dana sve sjedne na svoje mjesto i perika počne 'igrati' ulogu koja joj je i namijenjena – psihološki oporavak djeteta koje je izgubilo kosu i lakši izlazak u javnost.“

Ćuzović navodi da se perika izrađuje na osnovu slika prije gubitka kose, i u saradnji s djetetom određuje se dužina i frizura. Bira se najpribližnija boja djetetove prirodne kose i tu na scenu stupa umijeće vlasuljara da od mnogobrojne donirane kose iskombinuje nijansu i „pogodi“ pravu boju. To je jedan od razloga zašto donirana kosa ne smije biti tretirana i farbana.

Zato pomozite vratiti djevojčicama i djevojkama osmijeh na lice, donirajte kosu. Za ovaj humani gest ćete imati priliku već 11. novembra od 11 do 18 sati u Sarajevo City Centru gdje će projekt podržati i ambasadorica projekta Amra Silajdžić Džeko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije