Mogu li 'Lanin zakon' i doživotna robija zaustaviti monstruozne zločine?

Radiosarajevo.ba
Mogu li 'Lanin zakon' i doživotna robija zaustaviti monstruozne zločine?
Facebook / Lana Bijedić

Inicijativa ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše za pooštravanje krivičnih sankcija za najbrutalnije izvršena krivična djela i uvođenje doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta otvorila je debatu u bosanskohercegovačkim pravnim krugovima.

Piše: Faruk Vele 

Da li eventualni "Lanin zakon" može zaustaviti spiralu monstruoznih zločina kojima gotovo svakodnevno svjedočimo u našoj zemlji?

Tragičan događaj

Ministar Grubeša, potaknut nasilnom smrću 19-godišnje Lane Bijedić, formirao radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena, starijih i nemoćnih osoba.

Istaknuo je kako je dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

"Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka kaznena djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere", poručio je ministar Grubeša.

Pretresi u Čapljini zbog ubistva Lane Bijedić: Ispitano skoro 100 osoba

Pripadnici policijskih službi izvršili su u petak u Čapljini pretrese na nekoliko različitih lokacija. Kako doznaje Čapljinski portal, pretresi su vršeni u cilju rasvjetljavanja slučaja ubojstva mlade Mostarke Lane Bijedić. Tokom pretresa policija je izvršila preglede prostorija, ali i obavila razgovore s nekoliko osoba, potvrđeno je Čapljinskom portalu iz izvora bliskog istrazi.

Istovremeno, naveo je kako se nada da će "BiH odreagirati kao i njeni susjedi" u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno.

Struka ima podijeljena mišljenja. Ugledni bh. advokat Asim Crnalić kaže nam da je Krivični zakon BiH dovoljno strog da se kazne počinitelji svih krivičnih dijela, pa i onih najtežih.

"Četrdeset i pet  godina dugotrajnog zatvora kazna je koja je gotovo pa ravna doživotnoj robiji koja se sada predlaže kao najstrožija kazna. Inače s pravni teoretičari, pravni analitičari, koji su se bavili odmjeravanjem kazne, došli do zaključka da prijetnja strogim kaznama ne smanjuje broj krivičnih dijela. Tako da to nije rješenje koje bi bilo dobro za našu državu. Jer, ako nekome odredite doživotnu kaznu zatvora, vi ćete u vremenu od 60-70 godina brinuti o njemu, hraniti ga, a ništa time niste postigli. Svrha kažnjavanja jeste prevencija, da možete prevaspitati počinitelja krivičnog djela itd. A kad je u pitanju doživotna kazna – ona je odgovara osnovnim ciljevima koje postavlja Krivični zakon", kaže Crnalić za Radiosarajevo.ba.

 Asim Crnalić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba:  Asim Crnalić

Advokat i profesor prava na sarajevskom IUS-u dr. Kenan Ademović podsjeća da je sličan zakon donijela Srbija nakon jednog monstruoznog zločina. Riječ je, naravno, o "Tijaninom zakonu".

"Ja načelno jesam za doživotni zatvor za počinitelje takvih svirepih ubistva. Međutim, ovdje postoji problem Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer ona govori o dugotrajnom zatvoru. Sada se postavlja pitanje da li se dugotrajni zatvor se može podvesti pod zatvor doživotnog karaktera", govori Ademović.

Generalne prevencije

Država očito želi poslati poruku izvršiteljima najtežih krivičnih dijela. Da li ta poruka može biti adekvatna? O tome advokat Crnalić kaže:

"Pogledajte, za okorjele kriminalce teško je poslati poruku koju će oni prihvatiti i koja će utjecati na to da se oni promijene. Naravno, svaka kazna ima djelovanje generalne prevencije. Jer, svaki normalan čovjek, a među kriminalcima - osim što su zločinci - ima dosta ljudi da su svjesni svojeg ponašanja i koji se boje kazne. Tako da je kazna od 45 godina koju mi imamo i koja se rijetko izriče, dovoljna i najtežim kriminalcima, da izvuku određenu pouku iz toga, ako bi razmišljaju da počine i najteža krivična djela", navodi Crnalić.

Istraga ubistva Lane Bijedić: Kreće pretres sumnjivih vozila i saslušanje svjedoka

U ovom trenutku nijedna osoba nije osumnjičena za ubistvo Lane Bijedić. U toku dana nastavit ćemo saslušanje novih svjedoka, a vjerujem da će cijela istraga donijeti rezultat i da ćemo pronaći ubicu ili više njih ubijene Mostarke. To je za Radiosarajevo.ba kazao Josip Aničić, tužitelj Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), koji s ostalim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, nastavlja istragu nakon ubistva djevojkeiz Mostara.

Kenan Ademović - undefined

Avaz: Kenan Ademović

Dr. Ademovića smo pitali da li se, prema njegovom mišljenju, oštrim sankcijama mog prevenirati najteži oblici kriminaliteta.

"Što se tiče Krivičnog zakona i krivičnog postupka, mi imao generalnu prevenciju i tzv. specijalnu prevenciju. Smatram da zbog ovakvih krivičnih djela koja se dešavaju sve češće, a svaki dan imamo ubistva, da bi se uvođenjem doživotnog zatvora se vjerovatnp dobilo i na to generalnoj prevenciji i da bi imalo pozitivan efekat", zaključio je Ademović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije