Mlinarević pod žestokim pritiscima zbog spuštanja zastave BiH za Bekima Sejranovića

F. V.
Mlinarević pod žestokim pritiscima zbog spuštanja zastave BiH za Bekima Sejranovića
Photojoiner / Bekim Sejranović - Martina Mlinarević

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević našla se pod žestokim pritiscima nakon što je odlučila da spusti zastavu na pola koplja zbog prerane smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Bekima Sejranovića. 

"Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime…ti si rijeka bio i rijeka ostao", objavila je Mlinarević na Twitteru.

Zahtjev HDZ-a

Od Mlinarević je traženo da obriše objave na društvenim mrežama, što je ona odbila, te će po svemu sudeći protiv nje biti otvoren postupak u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP).

Dok u pojedinim ambasadama naše zemlje u svijetu uopće nema državne zastave, dok se pojedini ambasadori bez ikakvih posljedica, primjerice, odazivaju obilježavanjima neustavnog dana RS, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hladno organizira susrete sa ambasadorima drugih država bez zastave Bosne i Hercegovine, odjednom je problem čin žalosti za našim piscem koji je bio omiljen na prostorima cijele zemlje i bivše Jugoslavije, ali i u svijetu.

Izraze poštovanja za Sejranovća uputio je i bivši ministar vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi podsjećajući "na preranu smrt bh. autora albanskih korijena".

Očito da ovo nema veze sa dobrim Bekimom već se želi pokazati disciplina nad Mlinarević, i to u režiji onih kojima je najmanje stalo do zastave ove države, što i ne kriju.

Naime, kako saznajemo, iza "discipliniranja" Mlinarević stoje kadrovi HDZ-a uz pomoć partnera u vlasti. Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić (HDZ) zatražio je "principijelno" od Kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se utvrdi "na temelju koje odluke nadležnog tijela je spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja u Ambasadi u Pragu", te "da li je takva instrukcija poslana iz MVP BiH".

Patriotski čin

Srpska novinska agencija (SRNA) jučer je zabrinuto izvijestila o spuštanju zastave BiH u Češkoj. Agencija tako citira izjavu ministrice Turković da će se Mlinarević morati pismeno izjasniti po čijem nalogu je spustila zastavu za Sejranovića.

Turković je rekla da su iz Ministarstva pozvali kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se razjasni koji su razlozi i ko je naredio da se zastava sinoć spusti na pola koplja.

"Izgleda da je Mlinarevićeva to uradila samoinicijativno i naredila da se zastava BiH spusti na pola koplja. Danas je zastava vraćena jer nema nikakvih razloga da bude na pola koplja", rekla je Turkovićeva nakon medijskih napisa da je zastava na Ambasadi u Pragu bila spuštena povodom smrti književnika Bekima Sejranovića, prenijela je Radio-televizija RS.

Turković je dodala da će Mlinarevićeva morati da se pisano izjasni o cijelom slučaju.

"Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svako od nas mogao da u instituciji u kojoj radi traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili neko drugi. Vjerovatno je u pitanju neznanje, ali pisano će morati da se izjasni o tome", istakla je Turković.

Tragom ovih saznanja kontaktirali smo ambasadoricu Mlinarević. Ona nam je kazala da nije zaprimila upit o službenom očitovanju glede spuštanja zastave, te da će se o svemu očitovati po primitku istog. 

"Da, potpuno sam upoznata sa pravilima spuštanja zastave na pola koplja, ali je moj čin bio ljudski i patriotski prema jednom od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca koji je bio omiljen u cijeloj regiji i šire", kratko je za Radiosarajevo.ba kazala Mlinarević.

Šta je moderna diplomatija?

Moderna diplomatija je otvorena, transparentna i intenzivna. Ona iz osnova mijenja dosadašnju klasičnu diplomatiju, a najvažnije je, valjda, zastupati interese svoje zemlje i povećati njezin ugled u svijetu, što Mlinarević nastoji učiniti. 

Primjerice, ovih dana je na 75. rođendan najpoznatijeg književnog lika švedske književnosti, Pipi Duge Čarape, Ambasada Švedske u Helsinkiju, a pod geslom “Be More Pippi”, objavila video iz ambasade sa cjelokupnim osobljem koje vozi bicikl kroz prostorije ambasade, stavlja majmuna na rame mramornim statuama švedskih vladara i ponašaju se potpuno kao Pippi, da bi podsjetili na njezin lik, što je izazvalo oduševljenje javnosti. 

Na zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u septembru prošle godine je osvanula velika LGBT zastava uoči prve bosanskohercegovačke povorke ponosa.

Ista zastava je bila na Ambasadi SAD istaknuta i sredinom prošle sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije