Mlade u BiH ne zanima politika: Više od polovine ne zna ko su entitetski premijeri

4
Radiosarajevo.ba
Mlade u BiH ne zanima politika: Više od polovine ne zna ko su entitetski premijeri
Foto: Pexels / Mladi 'žive' na društvenim mrežama

Institut za razvoj mladih KULT proveo je tokom prve polovine ove godine istraživanje o političkoj pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini.

Rezultati do kojih se došlo uglavnom se mogu sažeti tako da mlade ljude ne zanima politika. Više od polovine ispitanika ne zna ko su entitetski premijeri, ko je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Mnogima nije jasna razlika između zakonodavne i izvršne vlasti.

Mlade ljude u Bosni i Hercegovini politika uglavnom uopće ne zanima ili ne pretjerano. Rijetki su oni koji su upoznati s političkom scenom, piše BHRT. Prilikom istraživanja ispitanici su bili podijeljeni u tri starosne grupe. Prva je bila od 15 do 19, druga od 20 do 24 i treća od 25 do 30 godina.

Počast hrabrosti: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju uručene nagrade 'Zdravko Grebo'

Počast hrabrosti: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju uručene nagrade 'Zdravko Grebo'

"Prilikom analize podataka primjetili smo da najmanje znanja kroz istraživanje odnosno kroz odgovore na pitanja su pokazali upravo mladi u ovoj grupi od 15 do 19 godina. Dok ove druge dvije dobne grupe pokazuju malo veće znanje o političkoj pismenosti u BiH", izjavio je Nevio Bruk iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Rezultati do kojih se došlo ne iznenađuju politologe prema čijem mišljenju je glavni razlog političke nepismenosti mladih loš obrazovni sistem. Naravno, treba uzeti u obzir uzrast ispitanika, ali i činjenicu da se mladi danas o svemu, pa i o politici, uglavnom informiraju na društvenim mrežama.

Istraživanja otkrila: Reklame i influenceri itekako utječu na navike mladih

Istraživanja otkrila: Reklame i influenceri itekako utječu na navike mladih

"Njih u tim godinama zaista ne zanimaju te ozbiljne političke, društvene, visoke društvene političke teme. Treba uzeti u obzir i duh vremena i ovaj brzi način života. I sve što se događa u njihovim životima događa se na društvenim mrežama", rekao je Mladen Bubonjić s Fakulteta političkih znanosti Neovisnog sveučilišta Banja Luka.

Istraživanje političke pismenosti provedeno je anonimnim anketiranjem 1.069 mladih širom zemlje u dobi od 15 do 30 godina, u 68 od ukupno 148 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, tako da se može promatrati kao reprezentativan nacionalni uzorak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije