Mlade poduzetnice iz Zenice proizvode pamučne zaštitne maske za lice

Radiosarajevo.ba
Mlade poduzetnice iz Zenice proizvode pamučne zaštitne maske za lice
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić

Medicinske maske su postale svakodnevna potreba usljed širenja novog soja koronavirusa u svijetu, zbog čega je došlo do povećane potražnje i manjka maski na tržištu.

Nakon pobjede na Sarajevo Business Forum Start-Up Challengu, Sanita Kurbegović-Husaković i Aldina Nezić pokrenule su vlastiti proizvodni obrt PM "Bubamara" te počele još prije godinu dana s izradom pamučnih medicinskih maski. Proizvodnju su intenzivirale usljed povećane tržišne potražnje.

"Unazad godinu dana startale smo s proizvodnjom platnenih maski, budući da su bile sastavni dio našeg platnenog asortimana, koji je ekološki prihvatljiv. Prve maske su proizvedene na zahtjev jedne doktorice. Imale smo i zahtjeve u toku zimske sezone za serijsku izradu maski, međutim zbog ograničenog kapaciteta nismo mogle to preuzeti. Vremenom smo kapacitet proširile te, evo sada, kada se ponovo ukazala potreba za platnenim maskama, počele smo serijsku proizvodnju", ispričala je Sanita Kurbegović-Husaković.

Trenutni kapaciteti u sklopu obrta omogućavaju proizvodnju 400 maski dnevno te su već isporučile prvu seriju proizvodnje, a u narednih nekoliko dana namjeravaju proizvesti dodatnu količinu od 2.000 komada kako bi pokrile trenutne potrebe za zaštitnim maskama na tržištu.

"Ljudi stalno zovu. Imamo velike narudžbe i do utorka smo rezervisani. Tek od srijede ćemo moći uzimati nove narudžbe", istakla je Kurbegović-Husaković.

Zeničanke Sanita i Aldina proizvode platnene pelene i uloške

U BiH se samo za jedan dan baci oko 150.000 jednokratnih pelena. Platnene pelene, ne samo da su rješenje za manje otpada, već su i finansijski isplativije i mnogo zdravije. Od ove činjenice krenule su u svojim poslovnim zamislima Zeničanke Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić, koje stoje iza brenda Bubamara platnena - majstorica.

Maske se sastoje od pažljivo biranih pamučnih materijala i šiju se u tri sloja.

Dezenirani vanjski sloj maske je od pamučnog šifona dok su dva unutrašnja sloja koja dodiruju kožu napravljena od mekane gaze i služe u funkciji filtera.

Dizajn je osmišljen tako da se maska veže u potiljačnom dijelu glave kako bi omogućila nesmetano i udobno korištenje. Održavanje ovih maski se vrši pranjem na 95 stepeni i peglanjem.

Dr. Opart Karnkawinpong, generalni direktor Odjela za medicinske nauke pri Ministru zdravstva u Tajlandu, je preporučio korištenje domaćih zaštitnih maski izrađenih od materijala koje PM "Bubamara" upravo koristi.

Značaj proizvodnje ovih maski se ogleda i u činjenici da medicinsko osoblje širom svijeta trpi manjak u medicinskoj opremi, što znači da će proizvodnja i kupovina ovih maski pomoći i samim zdravstvenim radnicima koji se trenutno nalaze pod najvećim pritiskom kako bi liječili rastući broj pacijenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije