Mještani zaustavili mašine, ne daju MHE na Neretvici

1
Radiosarajevo.ba
Mještani zaustavili mašine, ne daju MHE na Neretvici
Facebook/Screenshot / Mještani zaustavili mašine, ne daju MHE na Neretvici

Okupljeni na protestima protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u Goranskom Polju kod Buturović-Polja stali su ispred mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic koje, kako navode iz Udruženja Pusti me da tečem, žele početi radove na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana čija je izgradnja planirana na slivu rijeke Neretvice.

U 10 sati, kako se i očekivalo, prema Neretvici su krenule mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic s predstavnicima investitora JP Elektroprivreda BiH, ali su mještani stali na cestu i zaustavili ih.

Naime, oni su danas u Goranskom Polju koje vodi ka Buturović-Polju sačekali investitore u namjeri da spriječe mašine da uđu u korito rijeke.

“Mi ćemo svoje pravo tražiti sudskim putem, kamioni će se povući i na ovakav način više nećemo izlaziti na teren", poručio je predstavnik izvođača radova GPI Konjic Džemal Novalić.

“Povod za današnje okupljanje je činjenica da je Elektroprivreda BiH poslala zahtjev Općini Konjic, odnosno mjesnim zajednicama Jesenik i Buturović Polje, za ulazak mašina u korito rijeke. Na taj, ali i na svaki sličan budući zahtjev ćemo odgovoriti kao danas. U korito Neretvice ne može ući nijedna mašina jer ćemo Neretvicu braniti svojim životima“, poručio je jutros Safet Sarajlić iz Udruženja Pusti me da tečem.

Aktiviste udruženja danas su podržali članovi i mnogih drugih udruženja širom Bosne i Hercegovine. Lejla Kustrurica, direktorica Fondacije Atelje za društvene promjene kazala je za AA da je odlučnost ljudi iz ovog kraja najveći vjetar u leđa svima koji brane i žele braniti Neretvicu.

“Ne samo Neretvicu, već i svaku drugu rijeku u Bosni i Hercegovini. Apel i sa ovog mjesta Domu naroda da što hitnije u dnevni red stavi Zakon o električnoj energiji jer je njime predviđeno ukidanje gradnje ovakvih objekata. Mi se borimo, dakle, za svaku rijeku. Kroz javnost nastojimo ljudima reći koliko je sve ovo štetno i koliko malo energije donose takvi objekti. Prošle godine su proizveli 2,2 posto ukupne energije, a ima ih 109. Njihov negativan uticaj na okoliš je veliki“, poručila je Kusturica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije