Mir, brate, mir: Danas bi Milan Mladenović slavio 59. rođendan

Radiosarajevo.ba
Mir, brate, mir: Danas bi Milan Mladenović slavio 59. rođendan
Arhiv / EKV
Milan Mladenović, jugoslavenski rock muzičar koji je najveći trag ostavio u beogradskoj grupi Ekatarina Velika danas bi slavio svoj 59. rođendan.

Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu u kojem je živio do šeste godine, a potom se preselio u Sarajevo.

Mladenović je bio frontmen i gitarista kultne grupe Ekatarina Velika, a za kratko vrijeme ovaj beogradski bend je ušao u legendu rocka na ovim prostorima. Nakon koncerta 1994. godine u Budvi Mladenović je hospitaliziran, a kasnije je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Preminuo je petog novembra 1994. godine.

Mladenović je ostao čovjek u najtežim vremenima za region. S članovima Partibrejkersa i Električnog orgazma osnovao je projekt Rimtutituki, čija je muzička aktivnost koncentrirana na antiratnu propagandu.

Njihov najpoznatiji singl bio je je Slušaj vamo, a refren je glasio: "Mir, brate, mir". Singl je promoviran na kamionu koji je 1992. godine kružio ulicama Beograda. Tokom rata trebao je gostovati i u Banjoj Luci, ali je otkazao nastup zbog toga što je srušena banjalučka džamija Ferhadija.

O Sarajevu u kojem je proveo dio života i kojem je posvetio i jednu od najpoznatijih pjesama Ekatarine Velike Sarajevo je rekao:

"Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali - ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo... Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd", govorio je svojevremeno Mladenović o Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije