Minuta rada poslanika i delegata u Parlamentu BiH košta 2.800 KM!

Radiosarajevo.ba
Minuta rada poslanika i delegata u Parlamentu BiH košta 2.800 KM!
Foto: Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Prošlo je godinu dana od općih izbora, a Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sabrao je brojke i izračunao koliko su građani platili a koliko su izabrani uradili.

Prema infografici CIN-a objavljenoj na Facebook stranici, poslanici i delegati u Parlamentu BiH su od početka decembra 2018. do kraja augusta 2019. primili 2,1 milion KM. A vjerovali ili ne minuta njihovog rada košta 2.800 KM!

Prema podacima koje je CIN dobio od Parlamenta BiH, u ovom periodu na plaće i topli obrok potrošeno je 1,85 miliona KM, na paušale 247.000 KM, a na odvojeni život poslanika i prevoz 61.000 KM.

Dat je i odgovor koliko su to poslanici i delegati radili u pomenutom perodu, tačnije 12 sati i 53 minute. Dakle bila su tri zasjedanja Doma naroda Parlamenta BiH u ukupnom trajanju od 1 sat i 27 minuta, te četiri zasjedanja Predstavničkog doma u trajanju od 11 sati i 26 minuta. Da bilo još jasnije, poslanici i delegati su u klupama proveli 558 minuta (72,2 posto vremena), te na pauzi 215 minuta (27,8 posto).

Koliko nas košta rad zastupnika i delegata u Parlamentu BiH - undefined

Foto: Facebook: Koliko nas košta rad zastupnika i delegata u Parlamentu BiH

Navedena je i rang lista zastupnika i poslanika po zaradi, a tačnije po prosjeku mjesečnih primanja. Tako je najviše novca u ovom periodu u Predstavničkom domu zaradio Šemsudin Mehmedović iz SDA (5.951 KM), zatim slijedi Predrag Kožul iz HDZ-a BiH (5.913 KM) i Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke zaradila je 5.876 KM. Kad je riječ o Domu naroda lider po zaradi je Bariša Čolak iz HDZ-a BiH koji je „keširao“ 5.842 KM, zatim slijedi Sredoje Nović iz SNSD-a sa prosječnim primanjima od 5.648 KM, a na trećem mjestu je lider SBB-a Fahrudin Radončić s prosječnim primanjima od 5.545 KM.

Na kraju iz CIN-a upitali su građane „Koliko košta minuta vašeg rada?“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije