Milivoj Bešlin: Vučićev nacional-šovinistički modus operandi

3
Radiosarajevo.ba
Milivoj Bešlin: Vučićev nacional-šovinistički modus operandi
Foto: Gradski.me / Milivoj Bešlin

Aleksandar Vučić se može održavati na vlasti, ucjenjivati i region i Europsku uniju (EU) samo konstantnim izazivanjem tenzija, nestabilnosti i kontrolisanih kriza u regionu, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba historičar iz Novog Sada Milivoj Bešlin.

Piše: Faruk Vele

Sa Bešlinom smo razgovarali povodom najnovijih napetosti u regiji, u odnosima Srbije sa Kosovom i Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom… U međuvremenu, blizak saradnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladimir Đukanović, izjavio je “da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana”.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Kriza Pax Americane

Đukanović je koristio terminologiju koju je zvanična Rusija javno plasirala kao razlog za vojnu agresiju na Ukrajinu. Kako zaključuje Radio Slobodna Europa, hiljade mrtvih, više miliona izbjeglih Ukrajinaca, kao i uništavanje infrastrukture, zvanična Rusija je pravdala sprovođenjem „denacifikacije i demilitarizacije“ Ukrajine.

Bešlin: Ponašanje Srbije prema Crnoj Gori i BiH svjedoči da smo na ivici sukoba

Bešlin: Ponašanje Srbije prema Crnoj Gori i BiH svjedoči da smo na ivici sukoba

„Vidite da se samo mijenja figura neprijatelja: Kosovo, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati i tako u krug bez kraja i konca“, govori Bešlin o Vučićevoj politici u regiji, te nastavlja:

„To je njegov nacional-šovinistički modus operandi. Tako on djeluje, to je jezik kojim govori, to je suština njegove vlasti. Između toga može se kao objekat mržnje naći u poneki unutrašnji "neprijatelj" nad kim je potrebno sprovesti atmosferu lična“.

Huškanje je, dodao je, drugo ime za vladajuću politiku srbijanskog radikalskog režima.

„Sve to uz patronat zločinačkog režima u Kremlju i korumpiranih dijelova američke administracije oličenih u dobro plaćenim specijalnim izaslanicima za Zapadni Balkan“, upozorio je Bešlin.

Zbog toga su, veli naš sagovornik, „Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora u dosta kompleksnoj situaciji“.

Bešlin o Dodiku: Vrijeme je da se zaustave oni koji se igraju vatrom na buretu baruta

Bešlin o Dodiku: Vrijeme je da se zaustave oni koji se igraju vatrom na buretu baruta

„Jer američka administracija gubi interesovanje za ovaj region, a specijalni izaslanici koje šalju su ili potkapacitirani ili, kao u slučaju tri posljednja, ozbiljno korumpirani od domaćih političkih struktura. Kada kažem korumpirani, nemojte zaboraviti da je u SAD-u politička korupcija legalizovana i sistematizovana kroz lobističke mehanizme. I drugo, nemojte zaboraviti da je naša regionalna konstelacija najvećim dijelom rezultat američkog intervencionizma i voluntarizma tokom 1990-ih godina. I da taj svojevrsni Pax Americana nije stabilan, ako se demijurg takve konstelacije povuče“, objašnjava ugledni historičar za Radiosarajevo.ba.

„Denacifikacija“ kao genocid

U tom kontekstu, smatra on, ne treba da čudi ispad Vučićevog bliskog saradnika, ideološkog intimusa i uticajnog partijskog funkcionera i poslanika Vladimira Đukanovića koji je, po modelu Putina, pozvao „na agresiju i uništenje nesrpskih identiteta u regionu“ pod lažnim kremljovskim izgovorom "denacifikacije".

„U Ukrajini je taj izraz šifra za strašne zločine, razaranja i neskriveni genocid u istrebljivačkom ratu protiv ukrajinskog naroda, države, identiteta i kulture. Dakle, svako onaj ko upotrebi identičan izraz u našem kontekstu, radi to svjesno, namjerno i smišljeno i u funkciji mentalne pripreme za nove sukobe“, upozorio je Bešlin.

Ustvari, veli on, Vučić preko svoga istinskog trbuhozborca testira i granice dopustivosti u regionu i kod evropskih vlada.

„Prebacivanje fokusa američke diplomatije ka Kini i Tajvanu, poslovična nesigurnost, odsustvo jasne politike, korupcija, kukavičluk i putinofilija važnih struktura u mnogim evropskim vladama, kao i Putinovo dalje nadiranje u Ukrajini, neminovno će aktuelizovati pitanje našeg regiona koji je u kremljovskim strategijama odavno viđen kao drugi, odnosno, rezervni front u ruskom ratu protiv Evrope“, zaključuje Bešlin u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije