Mevlud u Begovoj: Muhammed a. s. je uzor svim muslimanima do kraja svijeta

O. K.
Mevlud u Begovoj: Muhammed a. s. je uzor svim muslimanima do kraja svijeta
Foto: Radiosarajevo.ba / Mevlud u Begovoj džamiji

Brojni vjernici okupili su se danas u Begovoj džamiji u Sarajevu kako bi prisustvovali centralnoj mevludskoj svečanosti koju organizuje Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa sarajevskim Medžlisom.

Učenjem odlomaka iz Kur'ana i recitirajući kaside vezane za rođenje Muhammeda, posljednjeg Božijeg poslanika, na centralnoj svečanosti muslimani su se prisjetili života Muhameda.

"Gospodar i njegovi meleci donose pozdrave na Muhameda, pa je donesite i vi, o vjernici", citirao je ajet iz Kur'ana imam Begove džamije Mensur Malkić kazavši kako je Poslanik Muhammed uzor svim muslimanima do kraja svijeta.

"Mi u Gazi Husrev-begovoj džamiji već godinama organiziramo ovu svečanost prisjećajući se života našeg Poslanika i poruka koje nam je u amanet ostavio", dodao je Malkić.

Odlomke iz Kur'ana i mevludske kaside učili su imami Medžlisa IZ Sarajevo i učenici Gazi Husrev-begove medrese.

Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo kazao je kako muslimani trebaju čuvati sjećanje na Poslanika, a pogotovo to moraju činiti mladi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije