Careva džamija: Svečanost povodom rođendana poslanika Muhammeda a. s.

Anadolija
Careva džamija: Svečanost povodom rođendana poslanika Muhammeda a. s.

U Carevoj džamiji u Sarajevu večeras je poslije jacija-namaza održana svečanost povodom rođendana poslanika Muhammeda a.s.

Naime, muslimani su upriličili mevlud ili rođendan poslanika Muhammeda a.s. koji se u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela, po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

Prisutnim vjernicima kratko se obratio imam Careve džamije hafiz Sadrudin efendija Išerić, kazavši da je ovo vrlo važan dan za sve muslimane.

"Allah dž.š. je Muhammeda, a.s., poslao kao milost svjetovima. Muhammedovo, a.s. poslanstvo je blagodat s kojom je Allah dž.š. počastio čovječanstvo", kazao je hafiz Išerić.

Svečanosti su prisustvovali i muftija sarajevski prof. dr Enes ef. Ljevaković, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Sarajevu Hasan Atli i brojni drugi vjernici i vjernice.

Posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s. rođen je u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela, trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571. godine po Isau. Ove godine 12. rebiu-l-evvel pada u subotu, 9. novembra.

Muslimani dan rođenja Muhammeda obilježavaju učenjem mevluda. Sam termin mevlud označava rođenje, ali je vremenom njegovo značenje znatno prošireno, te se svaka vjerska manifestacija na kojoj se okupi veliki broj muslimana naziva mevludom.

Osim mevluda na kojima se okupi veliki broj vjernika organiziraju se i porodični mevludi u različitim dobima godine, a ne samo 12. rebiu-l-evvela.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. i taj čin ima posebnu vrijednost s obzirom da salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. istovremeno sa ljudima, donosi Allah dž. š. i odabrani meleki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije