Memorijalna šuma za žrtve genocida u Srebrenici

Fena
Memorijalna šuma za žrtve genocida u Srebrenici
Projekt Memorijalna šuma ''Srebrenica 8.372'', u spomen žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, koja se nalazi u Goraždu, na području Mjesne zajednice Posestra, trebao bi biti završen naredne godine.

Do sada su brojne ličnosti iz Bosne i Hercegovine zasadile sadnicu u okviru Memorijalne šume.

Predstavnici političkog, vjerskog, sportskog te kulturnog života odazvali su se projektu koji je po ideji Muftijstva goraždanskog pokrenut na 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, koji je najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

"Memorijalna šuma 'Srebrenica 8.372' zauzima površinu od 3,4 hektara i sastoji se iz dva dijela. Prvi dio obuhvata površinu pod šumom, na kojoj će biti zasađene 8.372 sadnice (smrče, divlje trešnje i jasena) koje simboliziraju broj stradalih Srebreničana", kazala je Feni Irma Osmanspahić, uime J.P. ''Bosanskopodrinjske šume'' d.o.o Goražde kojem je povjeren nadzor na projektu.

Drugi dio u okviru Memorijalne šume na površini je od 0,04 hektara, gdje se nalazi cvijet sjećanja, simbol Srebrenice s 11 latica koje simboliziraju 11. juli 1995. godne, s uređenim stazama i informativnim tablama.

U okviru kompleksa napravljene su biciklistička i pješačka staza.

Prve sadnice u sklopu kompleksa zasađene su u proljeće 2016., a zasadile su je članice udruženja koje okupljaju majke Srebrenice. U tom periodu zasađeno je 700 sadnica smrče i divlje trešnje.

U okviru pošumljavanja, jesenjeg 2016. godine i proljetnog 2017., planirano je zasaditi 3.300 sadnica.

"Dosad su zasađene 1.593 sadnice, a u toku je sadnja i preostalog broja sadnica, 3.300 komada. Završetak sadnje planiran je za kraj 2018. godine, do kada bi trebale biti zasađene sve sadnice", rekla je Osmanspahić.

Izrazila je želju da kompleks narednih godina bude nadograđivan i da bude važan spomenik i mjesto na kojem će se okupljati mladi, djeca i svi drugi iskreni patrioti i rodoljubi.

Pozvala je sve ljude i institucije s područja kantona, ali i šire, da budu dio ovog velikog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije