Američka ambasada osigurala sredstva za deminiranje na području Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Američka ambasada osigurala sredstva za deminiranje na području Srebrenice

Na području općine Srebrenica završena su dva projekta deminiranja zahvaljujući sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a riječ je o lokalitetima Klotijevac i Oštrika gdje je deminirano oko 15.079 metara kvadratne površine. 

Ove godine također su planirana deminiranja na površini od 21.192 metra kvadratnih na lokaciji Jezero, uz pomoć norveške organizacije "Norveška narodna pomoć“. 

''U MZ Likari bit će deminirana površina od 51.170 metara kvadratnih i na lokalitetu Predova 11.763 metra kvadratne površine. Ove godine je planirano da Oružane snage BiH na lokalitetu Buljim deminiraju oko 50.000 metara kvadratnih i u ponedjeljak bi trebali početi radovi'', kazao je viši stručni saradnik općine Srebrenica Hasudin Mustafić.

Američka ambasada finansirat će deminiranje, koje će vršiti komercijalne firme za deminiranje u BiH, na lokalitetu Donji Čićevac gdje je planirano da od mina bude očišćeno 24.374 metra kvadratne površine. 

Proces deminiranja na području Srebrenice napreduje, iako su potrebna velika finansijska sredstva da bi se ovo područje potpuno očistilo od mina. 

Na području ove općine još je dva miliona i sedamsto hiljada metara kvadratnih pod minskim poljima, za što je neophodno izdvojiti oko 12 miliona konvertibilnih maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije