Memorijal Dragi Novaković: Planinari iz cijele regije danas na Bjelašnici

Fena
Memorijal Dragi Novaković: Planinari iz cijele regije danas na Bjelašnici
Arhiv / Dragi Novaković
Prvi memorijal Dragi Novaković, u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici prije godinu dana, bit će organiziran danas.

Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016, dok je spašavao planinarku koja je tom prilikom teško povrijeđena.

"Očekujemo da će na memorijalnom pohodu biti više od 100 planinara iz cijele BiH, a učešće su najavili i planinari iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore", rekao je vođa memorijala Selver Ajrulahi.

Najprije će na groblju Miljevići, gdje je pokopan Dragi Novaković, učesnici Memorijala položiti vijenac i odati počast stradalom alpinisti.

Nakon toga će planinari iz Babinog dola do Opservotorija na Bjelašnici pješačenjem obilježiti godišnjicu pogibije prijatelja i ljubitelja planina.

I na mjestu stradanja gdje je postavljena spomen-ploča iznad Kotlova bit će položen vijenac.

Krećući se 7. januara prošle godine od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku  na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, jedna planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema "kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine. Tom prilikom Novaković je smrtno stradao.

Organizator Memorijala je HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo. 

Dragi Novaković je  bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva. Brojni su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije