Mektić: Bh. vlasti vratit će nigerijske studente kući

Radiosarajevo.ba
Mektić: Bh. vlasti vratit će nigerijske studente kući
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Dvojicu nigerijskih studenata, Abia Uchenna Alexandra and Eboha Kennetha Chinedu, vlasti BiH vratiće u zemlju porijekla - Nigeriju, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za N1

Istakao je da je to njihova želja i da ih je strah od povratka u Hrvatsku.

„Oni su pristali da uđu u takozvani AVR program dobrovoljnog povratka. Uz njihovu saglasnost mi ih možemo vratiti u njihovu zemlju porijekla, bez da ih izlažemo dodatnim procedurama, readmisijama“, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je pojasnio da nije iskorištena mogućnost readmisije (povratka u zemlju u kojoj je imigrant boravio prije ulaska u BiH), koju Bosni i Hercegovini, u ovakvim slučajevima, garantuje sporazum poptisan sa Republikom Hrvatskom.

Mislili da su migranti: Hrvatska policija otela nigerijske studente i poslala ih u BiH

"Oni su iskazali veliku bojazan i strah od povratka u Hrvatsku, da bi tamo mogli biti dodatno maltretirani i da se jednostavno boje za svoj vlastiti život", rekao je Mektić.

Dodao je da dva nigerijska studenta nisu tražila azil u BiH.

Podsjetimo, studenti su došli u Hrvatsku 12. novembra kako bi u Puli učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu.

Za Žurnal su ispričali da su nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši, napisao je Žurnal.

Iz MUP-a Republike Hrvatske su ovo negirali.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije