Međunarodni naučni skup: Ko je bio Mehmed-paša Sokolović

Anadolija
Međunarodni naučni skup: Ko je bio Mehmed-paša Sokolović
/ Anadolija
Povodom 510. godišnjice rođenja Mehmed-paše Sokolovića, Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu organizovao je manifestaciju i Međunarodni naučni skup o temi 'Mehmed-paša Sokolović i porodica Sokolović kroz historiju'.

Učešće u naučnom skupu u Sarajevu najavilo je 25 osmanista, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja, Italije, Holandije, Njemačke, Turske, Kosova i Hrvatske. 

Direktor Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu Adnan Kadrić podsjetio je da je ova godina u BiH, godina Mehmed-paše Sokolovića i porodice Sokolović. Naglasio je da se ove godine dovršavaju radovi na obnovi Ćuprije Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu te je dovršena obnova džamije Ferhadija u Banjaluci.

Naučni saradnik u Orijentalnom institutu u Sarajevu i član Organizacionog odbora Međunarodnog naučnog skupa Elma Korić istakla je da je skup organizovan povodom obilježavanja 510 od rođenja velikog vezira osmanske države Mehmed-paše Sokolovića.

Izlaganja će, kazala je Korić, biti objavljena u Zborniku radova sa naučnog skupa i mišljenja je da će to biti prvi korak ka naučnom valoriziranju uloge Mehmed-paše Sokolovića i članova njegove porodice, ne samo u historiji BiH nego općenito. 

Jedan od učesnika je i Nenad Moačanin, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kako je kazao, on se bavi popisnim defterima i demografijom. 

"Značaj Mehmed-paše Sokolovića je ogroman. On je jedan od vodećih političkih aktera toga vremena u svjetskim razmjerima. Očekujemo da ćemo na skupu čuti i mnogo toga novoga i drugačijeg. Uvijek se iznova nešto može naći iz nekog drugog ugla", pojasnio je Moačanin.

Mehmed-paša Sokolović, veliki vezir je rođen 1505. godine. Njegov život od ličnog sultanovog sobara i oružara, admirala mornarice, vojnog komandanta turske vojske, osvajača Sigeta, Arabije i Bagdada, održao ga je u službi kod čak tri sultana.

Vakufi i građevine koje je Mehmed-paša Sokolović ostavio iza sebe su po cijelom carstvu tog vremena, u Meki, Medini, Damasku, Halepu, današnjoj Mađarskoj i Beogradu.

On je diljem carstva dao sagraditi više od 30 džamija, univerziteta, današnjih koledža, prostorije u kojima se samo učio Kur’an, vodovoda u Medini, Meki...

Najbitniji vakufi Mehmed-paše Sokolovića na ovom prostoru su: džamija Mehmed-paše Sokolovića, podignuta za dušu njegovog oca koja se nalazi u Sokolovićima, Mehmed-pašin mekteb u Sokolovićima koji je podignut neposredno do džamije, česma Mehmed-paše Sokolovića, Ćuprija Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kao i Sokolovićev hamam u Višegradu sa posebnim vodovodom, ali njega danas nema. Među građevinama se nalazi i karavansaraj Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, ali i mnoge druge građevine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije