Sarajevo / Međunarodni dan djeteta: Veliki displej na SCC-u u plavom

20. 11. 2020. u 20:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 41

Veliki displej na "Sarajevo City Center" u Sarajevu je večeras, u znak podrške obilježavanja Svjetskog dana djeteta u Bosni i Hercegovini, bio u plavom, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici UNICEF BiH.

Partneri Svjetskog dana djeteta s ciljem skretanja pažnje na probleme najmlađih, svakog 20. novembra organizuju aktivnosti kojima nastoje povećati svijest o zlostavljanju i nasilju prema djeci.

Žele podstaknuti poštovanje prava djeteta i prevenciju njihovog zlostavljanja. 

Konvencija o pravima djeteta Ujedinjenih naroda univerzalni je dokument posvećen djeci te izraz potrebe da im se obezbijedi posebna zaštita i briga, obzirom da postojeći sistem zaštite prava i sloboda građana na međunarodnom planu nije bio dovoljna garancija i za zaštitu prava i interesa djece. 

S ciljem boljeg razumijevanja sve djece, generalna skupština UN-a na današnji dan 1959. godine usvojila je deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. i "Konvenciju o pravima djeteta". 

Ovaj datum se od tog dana u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan djeteta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA