Lijepa priča je dobila svoj nastavak: Film na znakovnom jeziku o ljepotama USK

Radiosarajevo.ba
Lijepa priča je dobila svoj nastavak: Film na znakovnom jeziku o ljepotama USK
Foto: BiH u pokretu / Film o ljepotama USK na znakovnom jeziku

Prvi film na znakovnom jeziku o ljepotama Bosne i Hercegovine - #BiHuPokretu, rađen pod pokroviteljstvom organizacije Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, dobila je svoj nastavak.

Ajla Keško, Hata Kujraković i Tajra Hadžić, diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija, koje su na nesvakidašnji način, pokretima prstiju i okom kamere donijele na filmsko platno najljepše priče o četiri bosanskohercegovačka grada: Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru i Sarajevu, uskoro će predstaviti i čari Unsko-sanskog kantona na znakovnom jeziku.

Djevojke koje su znakovnim jezikom predstavile BiH: Film koji ima humani cilj

"Ovim projektom želimo podstaći druge da uče znakovni jezik, raditi na demarginalizaciji osoba sa oštećenjem sluha, ali i predstaviti Bosnu i Hercegovinu kao jedno inkluzivno društvo", kazala je Tajra.

Uz podršku Javne ustanove Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, ekipa #BiHuPokretu je posjetila i ovaj dio Bosne i Hercegovine te, uz pomoć Nasera Husića, tumača znakovnog jezika, snimila kratki film o vrijednostima Unsko-sanskog kantona na znakovnom jeziku koji će uskoro biti dostupan široj javnosti.

Film o ljepotama USK na znakovnom jeziku - undefined

Foto: BiH u pokretu: Film o ljepotama USK na znakovnom jeziku

"Zahvaljući saradnji sa Razvojnom agencijom Unsko-sanskog kantona, #BiHuPokretu će imati nastavak. Jako nas raduje što postoji ovakva zainteresovanost za naš projekt jer, pored promocije turističkih potencijala kojim naša domovina obiluje, mi radimo i na promociji znakovnog jezika", poručila je Hata, dodajući kako treba ukazivati na nedaće sa kojima se susreću osobe oštećenog sluha i raditi na poboljšanju njihovog statusa u društvu.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi oko 70.  000 registrovanih osoba sa oštećenjem sluha. Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, koja je osnovana u cilju pridonošenja privrednom rastu i razvoju Kantona i sjeverozapadne Bosnei Hercegovine, prepoznala je važnost ovog projekta, te obezbijedila sredstva da ova pozitivna priča dobije svoj nastavak.

"Shvativši značaj projekta BiH u pokretu, naša institucija je svojim skromnim doprinosom podržala rad na snimanju kratkog promotivnog video isječka koji će na poseban način, koristeći se znakovnim jezikom, promovisati Unsko-sanski kanton, pa tako ljepote i našeg kraja učiniti vizuelno dostupnim širom svijeta. Ovakve i slične ideje zasigurno zaslužuju pažnju svih u Bosni i Hercegovini te se nadamo da će to i drugi prepoznati, kako bi ova pozitivna priča nastavila da živi – izjavio je Samir Jodanović, direktor Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona.

U Sarajevu premijerno prikazan film 'BiH u pokretu'

Članice grupe #BiHuPokretu dodaju kako su istinski uživale u ljepotama Bosanske krajine te da su mnogo toga naučile.

"Zaista smo oduševljene gostoprimstvom i znamenitostima koje smo imale priliku posjetiti u Bihaću i Cazinu i svakako preporučujemo svima da obavezno posjete Nacionalni park Una, kao i Rotary voz. Osim Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona, veliku zahvalnost dugujemo i gospođi Dijani Dedić, koordinatorici za evropske integracije Vlade Unsko-sanskog kantona, gospodinu Elviru Hadžiću, Gradskoj upravi Grada Cazina kao i mnogim drugima iz Unsko-sanskog kantona na nesebičnoj pomoći i podršci" – kazala je Ajla.

Film o ljepotama USK na znakovnom jeziku - undefined

Foto: BiH u pokretu: Film o ljepotama USK na znakovnom jeziku

Film #BiHuPokretu dostupan je i na online platformi YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=qtQs4CdxQgE&feature=youtu.be gdje će uskoro biti objavljen i kratki film na znakovnom jeziku o Unsko-sanskom kantonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije