Djevojke koje su znakovnim jezikom predstavile BiH: Film koji ima humani cilj

B. Redžić
Djevojke koje su znakovnim jezikom predstavile BiH: Film koji ima humani cilj
Foto: Ajla Keško / Autorice filma 'BiH u pokretu'

Bosna i Hercegovina u pokretu je naziv filma čiji je cilj da ono najbolje i najljepše predstavi osobama s djelomičnim ili potpunim oštećenjem sluha. Na taj način su šest djevojaka - Ajla Keško, Hata Kujraković, Tajra Hadžić, Alma Mujanović, Ira Adilagić i Maida Mujanović dali svoj doprinos razvoju inkluzivnog društva.

Diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija International Burch University Ajla, Hata i Tajra su ostvarile saradnju sa aktivistkinjama organizacije 'Znak za riječ' Almom, Irom i Maidom u sklopu projekta Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladim čiji je inicijator Humanity in Action BiH.

Autorice filma  - undefined

Foto: Ajla Keško: Autorice filma 'BiH u pokretu'

Keško je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba objasnila kako su došle na ideju da znakovnim jezikom prezentiraju ono po čemu je Bosna i Hercegovina poznata u svijetu.

Kako je kazala, na programu Humanity in Actiona je zajedno sa svojim kolegicama upoznala aktivistkinje organizacije Znak za riječ koje su ih oduševile pozitivnošću i entuzijazmom dodavši:

"Iz toga je zapravo proizašla naša ideja. Odlučile smo spojiti našu ljubav prema Bosni i Hercegovini sa željom da promovišemo inkluzivno društvo i znakovni jezik te smo odlučile snimiti film i na taj način ispričati priču o znamenitostima bosanskohercegovačkih gradova na znakovnom jeziku", prisjetila se Keško.

Kujraković je istakla osobe koje su im pomogle da ideja za film Bosna i Hercegovina u pokretu postane stvarnost. Izdvojila je načelnika Jajca Edina Hozana i sarajevskog efendiju Bahrudina Čolu i banjalučko muftijstvo koji su im bili domaćini u Jajcu odnosno u Banjoj Luci, kao i umjetnika Yasina Emira Akbaşa koji je zaslužan za montažu filma.

Autorice filma  - undefined

Foto: Ajla Keško: Autorice filma 'BiH u pokretu'

Za portal Radiosarajevo.ba je objasnila koji su ciljevi ovog projekta odnosno filmskog ostvarenja rekavši:

"Glavni ciljevi našeg projekta jesu promovisanje znakovnog jezika i demarginalizacija osoba sa oštećenjem sluha. Također želimo podstaći zajednicu osoba sa oštećenjem sluha da budu akteri promocije znakovnog jezika na kreativan način i da nas upoznaju sa tim svijetom. Nadalje, želimo da našu predivnu Bosnu i Hercegovinu predstavimo na jedan novi način, da inspirišemo turističke zajednice da u promotivne sadržaje uključe i video snimke na znakovnom jeziku te da Bosnu i Hercegovinu predstavimo kao jedno inkluzivno društvo."

Kujraković je ukazala da su reakcije gledatelja odnosno javnosti vrlo pozitivne nadajući se da će uspjeti podstaći ljude da nauče osnove znakovnog jezika.

Autorice filma  - undefined

Foto: Ajla Keško: Autorice filma 'BiH u pokretu'

"Jako nas raduje činjenica da je sve veći broj ljudi zainteresovan za ovakav vid učenja jer nam se javljaju na društvenim mrežama sa upitom postoje li kursevi ili radionice znakovnog jezika. Vjerujem da Alma, Ira i Maida iz Znak za riječ već imaju u planu realizaciju sličnih projekata", rekla je za portal Radiosarajevo.ba.

Hadžić je podsjetila da će film večeras premijerno biti prikazan u prostoru Centra za kulturu i mladih sarajevske općine Centar. Početak premijere je zakazan u 18 sati.

Prema njenim riječima, nestrpljivo očekuju taj trenutak i nada se da će biti prilika da bude prikazan i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Na pitanje da li namjeravaju realizirati slične projekte u budućnosti, odgovorila je:

"Naši daljnji cilj jeste da objavimo film i na internacionalnom znakovnom jeziku kako bi i strani turisti mogli upoznati Bosnu i Hercegovinu na jedan drugačiji način."

Hadžić je pozvala građane Bosne i Hercegovine koji imaju priču o svojem gradu koju žele ispričati znakovnom jeziku da ih kontaktiraju. To mogu učiniti preko Facebook i Instagram stranice BiH u Pokretu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije