Lijek Diazepam poskupio u FBiH za 120 %, Ministarstvo: Nejasna kupovina tolike količine

3
I.S.
Lijek Diazepam poskupio u FBiH za 120 %, Ministarstvo: Nejasna kupovina tolike količine
Foto: Pexels/ Facebook / Da li je rješenje za roditelje

Diazepam klizme su lijek koji se koristi kod djece u slučaju febrilnih konvulzija, ali i kod epi napada. Amina Alaim je jedna od majki koja koristi ovaj lijek za svog sinčića Hamzu. Mora ga imati uz sebe u svakom trenutku - kada ide do trgovine, u vrtić, šetnju, a nikada ne zna koliko će ovih klizmi trebati ili kada će se napad desiti.

Ovaj lijek je Amina prije nekoliko godina plaćala 7 maraka, tačnije klizmu, dok sada iznosi čak 26 KM. 

Redakcija portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je i nadležne zbog ovog problema.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Ovaj lijek je neophodan kod okupiranja epi napada te također tzv. frasa kod djece, tj. febrilnih konvulzija. Često je nedostupan, a i kada ga ima, cijene su previsoke", navela je Amina.

Navodi kako su ovi lijekovi u bh. entitetu RS na esencijalnoj listi lijekova, što u FBiH nije slučaj.

"Roditelji godinama pišu o ovom problemu, mole i kume, ali se ništa ne dešava. Klizme Diazepam roditelji ove djece dobiju na recept, ali se plaćaju. Često smo prinuđeni jedni drugim posuđivati zadnji komad pošto se u nekim slučajevima ne mogu nabaviti", navodi Amina. 

Kaže da je njena porodica zadnji put uspjela nabaviti lijek u susjednoj Srbiji.

Kada je riječ o broju klizmi, to zavisi od kilaže, ali i učestalosti napada i vrsti epilepsije.

"Nikada ne znam koliko će moje dijete mjesečno imati napada. Kada ima napad - potrebne su mi dvije klizme, nekada i tri komada. Konkretno, za ovaj mjesec mi je trebalo sedam komada. Druga mama je morala za svoje dijete dati tih sedam u roku od 48 sati", navela je Amina.

Amina kaže da njen sin Hamza ima ove lijekove u ruksaku uvijek, kada ide do vrtića, granapa, igrališta...

"Na primjer, jutros je Hamza imao napad na Čobaniji, nasred ulice dok sam u vozilu s bebom. Čim napad ne staje, za dvije do pet minuta, ja moram imati klizme do dolaska Hitne pomoći.", pojasnila je Amina.

Ukoliko se napad ne prekine, može biti oštećen mozak te dovesti do gušenja i srčanog zastoja.

Još jedan problem je i nedostatak neuropedijatara u Federaciji BiH.

"Postojeće neuropedijatrije su pred odlazak u penziju, daju sve od sebe - ali, jedva stignu primiti svu djecu na kontrole. Bog nek nam je na pomoći kada ostanemo bez prof. dr. Ćatibusić Ferihe i dr. Sajre Užičanin", dodala je Amina.

Ministarstvo zdravstva KS: Nejasna kupovina 

"Diazepam klizme nisu registrovane, odnosno ne posjeduju dozvolu za prometovanje pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Obezbjeđenje potreba stanovništva BiH se može izvršiti samo na osnovu interventnog uvoza, a na čiju cijenu Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nema uticaja. Veledrogerije su jedine koje mogu podnijeti zahtjev za interventni uvoz. Također, Agencija za lijekove i medicinska sredstva dala je obavijest o deficitarnosti ovoga lijeka", navodi se u odgovoru Ministarstva zdravstva KS za portal Radiosarajevo.ba.

Pojašnjavaju da se ovaj lijek koristi kod djece u slučaju febrilnih konvulzija.

"Pri tome treba imati u vidu da uslijed povišene temperature nastaju konvulzije, te je osnovni lijek koji treba koristiti antipiretik, odnosno lijek za snižavanje povišene temperature tijela. Potrebu uključivanja Diazepam klizmi može utvrditi samo nadležni ljekar. Pri upotrebi Diazepam klizmi treba imati u vidu djelovanje lijeka, nuspojave koje se javljaju te ovisnost ukoliko se ovaj lijek koristi dugo vremena.

Razumijevajući roditeljsku brigu, a u smislu objave na društvenim mrežama u kojoj je priložen račun iz kojeg se može vidjeti da je plaćeno 28 pakovanja klizmi tj. ukupno kupljenih 140 klizmi, ostaje nejasna kupovina te količine, ako se uzme u obzir da se Diazepam klizme koriste kod akutnog napada, a nikako kao hronična terapija", pojasnili su iz ovog ministarstva.

Napominju kako Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada Federacije BiH nije uvrstila ovaj lijek u esencijalnu listu lijekova, te u skladu sa tim ni Kanton Sarajevo nije u mogućnosti da isti obezbijedi.

Napomenimo - račun je porodica Alaim preuzela, te se ne radi o njihovom. Također riječ je o 28 komada klizmi, a ne 140 klizmi kako je navedeno iz Ministarstva zdravlja KS.

Kristić: Inicijativa za refundaciju u KS

Danijela Kristić (Narod i pravda), zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS danas je podnijela inicijativu za refundaciju ovog lijeka.

"Jučer su mi se obratili roditelji djeteta koje pored febrilnih konvulzija ima i epileptične napade.
Upoznali su me s njihovim problemom i poteškoćama s kojima se susreću kada je u pitanju pronalazak lijeka i sam trošak nabavke lijeka. Pored bolesti djeteta, roditelji se bore i sa nabavkom istog.

S tim u vezi, danas sam podnijela inicijativu za refundaciju lijeka Diazapem klizme. Bitno je istaknuti da je u zadnje dvije godine došlo do enormnog povećanja cijene za cca. 120 posto. Nadam se da će ista biti usvojena i realizovana te da ćemo na ovaj način znatno olakšati svima koji se nalaze u istoj situaciji", poručila je Kristić.

Do zaključenja ove priče, redakcija portala Radiosarajevo.ba nije dobila odgovor iz Agencije za lijekove BiH te Federalnog ministarstva zdravstva o ovom problemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije