Lazović: Dan nezavisnosti se ne slavi u cijeloj BiH, ali to ne umanjuje njegov značaj

N. Katica
Lazović: Dan nezavisnosti se ne slavi u cijeloj BiH, ali to ne umanjuje njegov značaj

Dan nezavisnosti BiH je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, rekao je Miro Lazović  za Radiosarajevo.ba i dodao da je to rođenadan ove države i sigurno će ući u najznačajnije datume u historiji ove države.

"Prvi put nakon referenduma i odluke građanada žele graditi nezavisnu i samostalnu državu. BiH dobiva svoju stolicu u UN i po prvi put u svojoj historiji kao samostalna nezavisna država stupa na međunarodnu scenu. Taj datum je značajan je što je nakon referenduma uslijedila agresija na BiH i otpor građana BiH prema agresiji koja je bila izvršena da BiH nestana a jedan narod strada, što je Karadžić izgovorio 1991. godine u Paralmentu BiH", kazao je Lazović.

Dan nezavisnosti se ne slavi u pola države, kaže Lazović i dodaje da ga u RS-u ne priznaju ali da uprkos tome to je jedan od najznačajnijih datuma u historiji ove zemlje.

 "Različiti su pristupi ovom datumu, neki ga doživaljavaju kao okidač za rat, u drugim dijelovima on se obilježava, a u Zapadnoj Hercegovini se prihvata kao neradni dan i nema adekvatnog obilježavanje, kao što je u Sarajevu recimo. Ali u svakom slučaj taj datum ne može niko izbrisati, to je historijski činjenica i mislim da u narednom periodu treba tragati za Zakonom o državnim praznicima koji će biti donešen u Parlamentarnoj skupštini BiH, zakonu koji će biti prihvaćen na cijelom prostoru BiH. Jer je funkcija državnih praznika da ujedinjuju građne, a današnji zakon ih razjedinjuje iz političkih razloga", smatra Lazović i dodaje:

"Uvjeren sam da će političke tenzije splasnuti kako BiH bude ulazila u EU integracije i kada se diskriminacije i sadašnjeg Ustava, koje su ugrađene u njega i koje su kočnica da BiH ide naprijed budu mijenjale, te da će doći do harmonizacije odnosa i da će država ulaskom u EU i NATO iza sebe ostaviti sve podjele. Želim misliti, a uvijek sam bio optimista, da će i ovaj datum bez obzira na sve otpore, dobiti na svom značaju i da će biti prihvaćen na cijelom prostoru", zaključio je Lazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije