Okrugli sto / Lažne vijesti - fenomen koji ugrožava demokratska društva

18. 06. 2019. u 14:14:00 Fena

Shares: 3

Fenomen lažnih vijesti i dezinformacija utiču na integritet medija, ali u Evropi sve više utiču i na integritet političkih izbora, kao i na destabilizaciju demokratskih institucija - ocijenila je ekspertica Grupe za lažne vijesti i online dezinformacije u Evropskoj komisiji Divina Frau-Meigs iz Francuske.

To je kazala na okruglom stolu o lažnim vijestima i medijskoj pismenosti koji je danas u Sarajevu organizirala Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Frau-Meigs je istakla da u radu više preferira termin dezinformacija od termina lažna vijest, jer obuhvata više segmenata.

Također je istakla da lažne vijesti smanjuju povjerenje građana u istinski demokratske institucije, kojih je danas vrlo malo u svijetu te da je destabilizacija institucija jedna od glavnih meta nedemokratskih zemalja.

Okrugli sto o lažnim vijestima - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Okrugli sto o lažnim vijestima

Savjetnik za kulturu u Ambasadi Francuske u Bosne i Hercegovine Emmanuel Mouriez istakao je da je fenomen lažnih vijesti i dezinformacija vrlo opasan, jer se na taj način može ugroziti nečija reputacija.

Smatra da su dezinformacije i lažne vijesti izuzetno ozbiljna pojava, ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom svijetu te je izrazio potrebu da se o toj temi mnogo više govori.

Istakao je da države trebaju posvetiti više pažnje tom fenomenu i biti mnogo više oprezne, jer je pojava lažnih vijesti vrlo progresivna u svijetu i u Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornica Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Jamila Milović-Halilović kazala je da su 'lažne vijesti' globalni problem te da građani smatraju da ne moraju imati mehanizme za prepoznavanje takvih vijesti i dezinformacija.

"To je zabrinjavajuće, jer smo prihvatili da to postane norma te da je sasvim normalno stanje da se lažne vijesti i dezinformacije pojavljuju", istakla je.

Okrugli sto o lažnim vijestima - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Okrugli sto o lažnim vijestima

Prema istraživanjima koje je provela Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Milović-Halilović tvrdi da povjerenje građana u medije opada u odnosu na prije nekoliko godine, te da su jedini izvori kojima vjeruju isključivo porodica i najuži krug prijatelja, što smatra vrlo zabrinjavajućim.

Francuska ambasada i Francuski institut u Bosni i Hercegovini provode tu aktivnost zajedno s francuskim institutima Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Ove godine će zajedno organizirati radionicu u regiji o uticaju digitalizacije na savremene političke procese, kao i izazovima s kojima se građani suočavaju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA