Lavić o izjavama Dačića: Besmisleno, primitivno, uvrjedljivo, nazadno...

8
F. V.
Lavić o izjavama Dačića: Besmisleno, primitivno, uvrjedljivo, nazadno...
Foto: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Srbijanski šef dilomatije Ivica Dačić reagirao je prizemnim uvredama, pa i islamofobnim  komentarima na intervju kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas dao za portal Radiosarajevo.ba. 

Uz ostalo on je kazao da Komšić "ne samo da ima krizu identiteta, jer kao četnički unuk na osnovu muslimanskih glasova zastupa Hrvate", već pati i od potrebe da obmanjuje javnost. 

Uz obilje sličnih ocjena, bivši portparol stranke Slobodana Miloševića je rekao kako Komšića ne žele ni u Zagrebu, niti Hrvati u BiH, te da "samo može da buljuje laži sa nekog minareta". 

On je poručio da BiH nikad neće biti islamska država, pa makar i sa "lažnim hrvatskim kolovođom". 

Ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić komentirao ovakvu vrstu (ne)diplomatske retorike i prizemnog načina političkog komuniciranja, posebno u susjedstvu sa teškim traumama prošlosti. 

"Primjetno je da Dačić i Vulin (Aleksandar, ministar odbrane Srbije) imaju zadatak da šalju otrovne izjave protiv predstavnika vlasti i javnog života iz Bosne i Hercegovine koji se ne uklapaju u njihove sheme. Oni planski “gađaju” Džaferovića, Komšića, Izetbegovića i druge. Čini se da ovaj dvojac još uvijek nije shvatio da više ne postoji srbijanska hegemonija nad prostorom bivše države. Njihove izjave su često besmislene i primitivne, uvredljive i nazadne. Ne vjerujem da ikoga uzbuđuju!  Ali, i kod nas postoje portali i mediji koji na sličan način "odstreljuju" neistomišljenike, tako da se svi skupa nalazimo u jednoj velikoj pometnji ljudskog komuniciranja", kazao je Lavić za Radiosarajevo.ba

Komšić je u intervjuu za Radiosarajevo.ba komentirao skandalozne poruke koje ovih dana Dačić upućuje u kontekstu naše zemlje. 

"Pročitao sam negdje da je ministar vanjskih poslova Srbije (Ivica Dačić, op.a.), proklamovao nekakvo srbijansko-hrvatsko jedinstvo u borbi protiv Bosne i Hercegovine, služeći se onom huškačkom retorikom iz vremena Miloševića i Tuđmana, što i ne čudi za nekog kome je zločinac Milošević uzor", kazao je Komšić.. 

Nadalje, Komšić je rekao i da se nada da je to samo "labudova pjev" jednog, kako kaže, izbornog gubitnika i odlazećeg ministra. 

"Jer, bilo bi strašno i pomisliti da je ponovo na stolu neko Karađorđevo, iako se tome ne bi trebalo čuditi", kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije