Lavić: Bocan-Harčenko govori šta Srbija priželjkuje u Bosni, ovo je prst u oko SAD-u

F. V.
Lavić: Bocan-Harčenko govori šta Srbija priželjkuje u Bosni, ovo je prst u oko SAD-u
Foto: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko demonstrira bahatost i nastavlja provoditi destruktivnu anitbosansku diplomatiju koju je godinama radio u Bosni, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba profesor Fakulteta političku nauka u Sarajevu prof. dr. Senadin Lavić komentirajući nastojanja ruskog diplomate da korištenjem tzv. hrvatskog pitanja nastavi procese destabilizacije prilika u našoj zemlji, na čemu Moskva de facto već dosta dugo radi.

Srbijanska hegemonija

Bocan-Harčenko je u intervjuu za srbijansku državnu novinsku agenciju Tanjug je ovih dana kazao da "realnost pokazuje da je neusporedivo više otvorenih problema i manjka učinkovitosti u Federaciji BiH" i da "Zapad više pozornosti treba posvetiti situaciji u tom entitetu i odgovoriti na zahtjeve hrvatskog naroda" koji je, kako kaže, "nezadovoljan položajem u BiH".

"Bocan-Harčenko govori šta Srbija priželjkuje u Bosni i jasno otkriva želje i namjere srbijanske politike i njezine hegemonijske ideologije. Njegov intervju (državnoj novinskoj agenciji u Srbiji, p.a.) je pokušaj direktnog miješanja u unutarnje poslove Bosne, funkcioniranje OHR-a, mjesta i uloge Visokog predstavnika, određivanje ovlasti entiteta nad državom i tome slično. Bocan-Harčenko je na ovaj način iskazao opasno negiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog određenja o mjestu OHR-a, HR-a, te vrlo suspektno i nehumano odnošenje prema ljudima na ovome prostoru. Time direktno gura prst u oko američkoj diplomatiji koja je na Balkanu 1990-ih demonstrirala svoju svjetsku moć i dala rezultat – uspostavljanje mira!", kaže Lavić.

On kao ruski diplomata ne iskazuje ljudsku odgovornost za mir na ovome prostoru.

"Cinično je da svoju moć pokušava pokazati na bosanskoj postratnoj situaciji i tako dati podršku trajućoj velikosrbijanskoj agresiji u hibridnom ratu protiv Bosne. Mi, naravno, moramo jasno reći: ko je Bocan-Harčenko da određuje kakav će ustavni aranžman biti uspostavljen u Bosni? Da li on ohrabruje i podstiče antibosanske snage da nastave podrivanje države BiH? Otkud tolika diplomatska sirovost jednom ambasadoru? To je neprihvatljivo!", upozorava Lavić.

Planovi i projekcije

Bosna je, veli on, nažalost, objekt velikih igara Rusije sa SAD i EU.

"Rusija preko Bocana-Harčenka hoće da ju EU, a posebno Njemačka, pitaju za sve što rade na Balkanu. Iza toga čitamo jasno da je svijet podijeljen po određenim "interesnim zonama" i da je ovaj "dio svijeta" u okviru ruskih planova i projekcija. Ne može Bocan-Harčenko govoriti da li će Bosna biti građanska država ili država podijeljena na etnička geta! To nije u njegovom opisu poslova, jer je znak primitivnosti u diplomatiji nametati jednoj internacionalno priznatoj i nezavisnoj državi kako će ona biti uređena. Sve to jasno ukazuje na to ko bi želio da tako bude! Posebno je tragikomično da se Bocan-Harčenko brine za interes 'hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini'", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije