GSS Sarajevo dobio novog psa tragača - labradora Šmekija!

Radiosarajevo.ba
GSS Sarajevo dobio novog psa tragača - labradora Šmekija!
/ GSS Sarajevo
Gorska služba spašavanja Sarajevo danas je dobila novog psa tragača - Šmekija!

U okviru svojih nastojanja da ojača lokalne kapacitete u prevenciji i djelovanju u slučajevima prirodnih nepogoda, Vlada Švicarske podržala je program obuke psa tragača i vodiča u certificiranoj Udruzi za obuku pasa „K-9 Trening tim“.

Trenirani pas tragač doniran je GSS-u Sarajevo kako bi pomogao timu za spašavanje u potragama za nestalim osobama kako u svakodnevnim situacijama, tako i u slučaju prirodnih nepogoda, kao što su lavine, poplave, zemljotresi i slične krizne situacije. 

Zvaničnoj primopredaji treniranog psa tragača prisustvovali su direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, Siniša Perojević, direktor Udruge za obuku pasa „K-9 Trening tim“ i profesionalni trener pasa, te predstavnici GSS-a Sarajevo.

„Od 2014. godine Vlada Švicarske radi s UN agencijama i partnerima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i lokalnom nivou na promociji spremnosti za odgovore na katastrofe i izgradnju kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa. Država ima primarnu ulogu za smanjenje rizika od katastrofa, ali kao i u drugim zemljama, ta odgovornost se mora dijeliti s drugim akterima, uključujući lokalne vlasti, privatni sektor, nevladine organizacije i druge. Možda se čini da je ulaganje u psa za spašavanje samo mala aktivnost cjelokupnog angažmana Švicarske u smanjenje rizika od katastrofa, ali to je investicija u živote ljudi”, izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer.

Gorska služba spašavanja, stanica Sarajevo je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spašavanje ljudi u nevolji u nepristupačnim, planinskim i urbanim uvjetima.

„Naši spasioci su posljednja instanca i nada ugroženim ljudima, jer naša aktivnost počinje onda kada druge, civilne i vojne službe ostanu bez adekvatnih rješenja“, izjavio Edin Zametica iz GSS-a Sarajevo.

Korištenje psa tragača je iznimno važna operacija potrage nakon nepogode. Veoma često su upravo minute od krucijalnog značaja u naporima da se spase preživjeli. Jedan potražni pas svojom efikasnošću može zamijeniti 25 spasioca pretražujući isti teren četiri puta brže. 

Psi tragači u 90 do 95 posto slučajeva otkriju preživjele. Ovako trenirani psi, osim što se koriste u slučajevima nepogoda, mogu doprinijeti u potrazi za ljudima u svakodnevnim situacijama, poput potraga za djecom koja se izgube ili osobama s mentalnim i drugim zdravstvenim problemima.

Siniša Perojević iz Udruge za obuku pasa predstavio je psa za potragu i spašavanje nestalih osoba - labradora Šmekija. Pas i njegov vodič Mario Demirović iz GSS-a Sarajevo su uspješno završili šestomjesečnu obuku u „K-9 Trening timu“.

“Osnivači Udruge su bh. instruktori s dugogodišnjim iskustvom u obuci pasa, koji su trenirali preko 400 pasa u različitim disciplinama i u različite svrhe, kao i brojne vodiče i trenere pasa. Vodič iz GSS-a je ostvario odličan kontakt s psom. Nakon obuke dobili su certifikate i na raspolaganju su za sve mobilizaciju za sve hitne situacije koje zahtijevaju odgovor GSS-a. Ovaj tim je važna karika u spašavanju nakon prirodnih katastrofa te spašavanju i traganju za nestalim osobama“, naveo je Siniša Perojević.

Smanjenje rizika od katastrofa će biti važna transverzalna tema za saradnju Švicarske sa BiH tokom 2017-2020.

"Švicarska i u budućnosti ostaje posvećena temi smanjenja rizika od katastrofa u BiH. Uvjereni smo da smanjenjem rizika možemo spasiti mnoge živote, zaštititi čak i više sredstava za život i bitno smanjiti ekonomske gubitke", zaključila je Barbara Dätwyler Scheuer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije