Kur'anom ti po srcu pišem: Otvorena izložba 114 Kur'ana iz zbirke Nusreta Omerike

Anadolija
Kur'anom ti po srcu pišem: Otvorena izložba 114 Kur'ana iz zbirke Nusreta Omerike

Izložba Kur'ana pod nazivom "Kur'anom ti po srcu pišem" iz privatne kolekcije prof. Nusreta Omerike, u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”, večeras je uz prigodnu svečanost otvorena u Centru za kulturu u Mostaru.

Na izložbi je predstavljeno 114 Kur'ana iz privatne zbirke Nusreta Omerike, a javnosti je po prvi put predstavljeno šest ručno pisanih, posebno ukrašenih i pozlaćenih Kur'ana - antikviteta.

Autor izložbe ističe kako je na prikupljanju građe intenzivno radio više od 10 godina, te vjeruje da je biblioteka Kur'ana koje posjeduje jedna od najvećih privatnih biblioteka, zbog čega mu je zadovoljstvo to predstaviti građanima Mostar koji do sada nisu imali takve izložbe.

"Moja kućna biblioteka broji više od 3.000 knjiga i 500 časopisa. Među te tri hiljade knjiga nalazi se i 200 Kur'ana od kojih večeras publika ima priliku vidjeti njih 114 koje sam ja izdvojio i među njima je šest Kur'ana koji su ručno pisani. Kur'ani koji su mašinska štampa rađeni su u više islamskih zemalja i gradova počevši od Karačija, Islamabada, Bombaja, Nju Delhija, Bejruta, Meke, Medine, Konje, Istanbula do Sarajeva, tako da se nalazi i različita mašinska štampa. Kur'ani gdje su Ajeti označeni brojevima i ona prva štampa gdje niti ima ornamentike niti su kur'anski ajeti označenih brojevima", rekao je Omerika.

Ljubav prema knjizi i Kur'anu mu je kako kaže usađena još u ranom djetinjstvu.

"Dok je rahmetili dedo još bio živ on nam je to prenosio, tako da se to u posljednjih desetak godina malo više intenziviralo i probudilo u meni. Kur'ane sam intenzivno prikupljao u posljednjih deset godina. Porodično naslijeđene među njima nemam jer je izgorjelo u nesretnom ratu, ali sam uspio da kupim šest Kur'ana koji su ručno pisani i stari više od 300 godina“, pojasnio je Omerika.

Pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese u Mostaru prof. Suljo Cikotić ističe kako je ova izložba u Mostaru od višestrukog značaja, jer nije bilo u gradu na Neretvi do sada takve izložba, a ona pokazuje neprocjenjivo blago i dugogodišnju tradiciju muslimana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije